Samen aangifte doen: de voordelen van fiscaal partnerschap

| Uw geld

Aangifte doen gaat soms wat makkelijker als je het samen doet. In veel gevallen is het bovendien ook voordeliger. Er zijn verschillende manieren waarop je de hoogte van de aanslag kunt verlagen als je aangifte doet met je (fiscale) partner.

  • Share

Officieel heb je tot 1 mei de tijd om belastingaangifte te doen over 2020, of om uitstel te vragen. Maar door een storing op de website van de Belastingdienst, heb je dit jaar tot 8 mei de tijd. In veel gevallen valt de aanslag lager uit als je samen met een fiscale partner aangifte doet. Mogelijk krijg je geld terug dat je kunt gebruiken voor leukere zaken, of om via sparen of beleggen je financiële doelen weer wat dichterbij te brengen.

Wanneer zijn jullie fiscale partners?

Je bent automatisch fiscale partners in de ogen van de belastingdienst als je samenwoont, ten minste 18 jaar bent en:

  • Getrouwd of geregistreerd partner bent of een notarieel samenlevingscontract hebt
  • Samen een kind hebt
  • Aangemeld bent als elkaars pensioenpartner
    Samen eigenaar bent van een woning
  • Vorig jaar ook een fiscale partners had

Het grote voordeel voor fiscale partners is dat ze aftrekposten, vermogen en bepaalde inkomsten onderling mogen verdelen. Je kunt hiervan vooral profiteren als de ene partner een aanzienlijk hoger inkomen heeft dan de andere. Hieronder staan enkele voorbeelden van voordelen waar je mogelijk gebruik van kan maken. Voor een volledig overzicht en voor meer informatie over specifieke situaties, is de website van de Belastingdienst de beste bron. Uiteraard kan je dit soort zaken ook goed bij je belastingadviseur aankaarten.

Aftrekposten

Je kunt gebruik maken van het inkomstenverschil door aftrekposten zoals hypotheekrente of studiekosten volledig toe te kennen aan degene met het hoogste inkomen. Dat kan een mooi voordeel opleveren als de één in de lage schijf valt (belastingdruk 37,35% volgens het tarief voor 2020) en de ander in de hoge schijf (belastingdruk van 49,50%).

Heffingskorting

Als een van jullie werkt en de ander geen of nauwelijks inkomen heeft, zijn er verschillende zaken waar je bij de belastingaangifte op moet letten. Een daarvan is de algemene heffingskorting. Dit is een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je kunt echter niet (volledig) gebruik maken van deze korting als je weinig tot geen inkomsten hebt. Wanneer je fiscale partner wel voldoende belasting betaalt, kan je de heffingskorting voor de niet-werkende partner uit laten keren. Samen aangifte doen levert dan een voordeel van maximaal EUR 2.711 op.

Vermogen en schulden

Vaak zijn er mogelijkheden om te besparen op de vermogensbelasting als je samen aangifte doet. Een eerste voordeel is dat het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen – het zogeheten heffingsvrije vermogen – dubbel zo hoog ligt met een fiscaal partnerschap (EUR 61.692 in plaats van EUR 30.846 voor 2020). Als een van de twee boven de drempel voor alleenstaanden uitkomt en de ander nauwelijks of geen vermogen heeft, levert dat een voordeel op van maximaal EUR 166. De besparing op de vermogensbelasting kan nog hoger uitpakken als een van de twee een forse (studie)schuld heeft. Het gedeelte van deze schuld dat boven de drempel van EUR 6.400 uitkomt, mag je aftrekken van het vermogensgedeelte waarover je belasting betaalt.

Wanneer pakt fiscaal partnerschap minder goed uit?

In sommige gevallen kan het ook nadelig uitpakken om aangifte te doen met een fiscale partner. Als je weinig of geen inkomen hebt, zal je minder toeslagen ontvangen dan in het geval je partner wel een (hoog) inkomen heeft. Daarnaast is het zaak om op te letten bij donaties. Die mag je aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting als de donaties ten minste 1% van je inkomen bedragen. Maar bij fiscale partners heeft die drempel betrekking op het totale inkomen. Ten slotte kan fiscaal partnerschap een nadeel opleveren wanneer je net bent gaan samenwonen, maar nog wel ieder een eigen huis hebben. Bij de gezamenlijke aangifte mag je namelijk slechts de hypotheeklasten van één woning aftrekken.

Op weg naar financiële doelen

Door goed te kijken naar je mogelijkheden – zoals eventuele voordelen van samen met je partner aangifte doen – voorkom je dat je onnodig besparingskansen laat liggen. Mogelijk houd je zo meer geld over om via sparen of beleggen vermogen op te bouwen voor je financiële doelen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten