Belastingaangifte doen met uw partner: samen is voordeliger

| Uw geld

Het is niet per se leuker om samen aangifte te doen, maar het is vaak wel een stuk voordeliger. Er zijn verschillende manieren waarop u de hoogte van de aanslag kunt drukken als u aangifte doet met uw (fiscale) partner.

  • Share
Dit fonds belegt met oog voor mens, milieu en maatschappij
RobecoSAM Smart Mobility

Profiteer van de opkomst van de elektrische auto.

Koop dit fonds

U heeft tot 1 mei de tijd om uw belastingaangifte te doen. In veel gevallen valt de aanslag lager uit als u samen met een fiscale partner aangifte doet. Mogelijk krijgt u geld terug dat u kunt gebruiken voor leukere zaken of om via sparen of beleggen uw financiële doelen dichterbij te brengen.

Wanneer bent u fiscale partners?

U bent automatisch fiscale partners in de ogen van de belastingdienst als u samenwoont, ten minste 18 jaar bent en:

  • Getrouwd of geregistreerd partner bent of als u een notarieel samenlevingscontract heeft
  • Samen een kind heeft
  • Aangemeld bent als elkaars pensioenpartner
  • Samen eigenaar bent van een woning
  • Vorig jaar ook fiscale partners was
Het grote voordeel voor fiscale partners is dat ze aftrekposten, vermogen en bepaalde inkomsten onderling mogen verdelen. U kunt hiervan vooral profiteren als de ene partner een aanzienlijk hoger inkomen heeft dan de andere. Hieronder staan enkele voorbeelden van voordelen waar u mogelijk gebruik van kunt maken als u samen met uw partner aangifte doet. Voor een volledig overzicht en voor meer informatie over specifieke situaties is de website van de belastingdienst de beste bron. Uiteraard kunt u dit soort zaken ook heel goed bij uw belastingadviseur aankaarten.

Aftrekposten

U kunt gebruik maken van het inkomstenverschil door aftrekposten zoals hypotheekrente of studiekosten volledig toe te kennen aan degene met het hoogste inkomen. Als één van u in schijf 2 valt (belastingdruk 38,1% volgens het tarief voor 2019) en de ander in schijf 4 (belastingdruk van 51,75%) levert het een besparing op van EUR 1.365 als u hypotheeklasten van EUR 20.000 volledig toerekent aan degene met het hoogste inkomen in plaats van gelijk verdeelt.

Heffingskorting

Als een van u werkt en de ander geen of nauwelijks inkomen heeft, zijn er verschillende zaken waar u bij de belastingaangifte op moet letten. Een daarvan is de algemene heffingskorting. Dit is een korting op uw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. U kunt echter niet (volledig) gebruik maken van deze korting als u weinig tot geen inkomsten heeft. Wanneer uw fiscale partner wel voldoende belasting betaalt, kunt u de heffingskorting voor de niet-werkende partner uit laten keren. Samen aangifte doen levert dan een voordeel van maximaal EUR 2.242 op.

Toeslagen

Ook bij toeslagen kan fiscaal partnerschap gunstig uitpakken. Een alleenstaande met een inkomen van circa 80% van het modale inkomen heeft geen recht op zorgtoeslag. Maar met een fiscale partner zonder inkomen ontvangt u over 2016 samen EUR 660 tot EUR 720 aan zorgtoeslag.

Vermogen en schulden

Vaak zijn er mogelijkheden om te besparen op de vermogensbelasting als u samen aangifte doet. Een eerste voordeel is dat het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen – het zogeheten heffingsvrij vermogen – dubbel zo hoog ligt als u aangifte doet met uw fiscale partner (EUR 60.720 in plaats van EUR 30.360). Als een van de twee boven de drempel voor alleenstaanden uitkomt en de ander nauwelijks of geen vermogen heeft, levert dat een voordeel op van maximaal EUR 176. De besparing op de vermogensbelasting kan nog hoger uitpakken als een van de twee een forse (studie)schuld heeft. Het gedeelte van deze schuld dat boven de drempel van EUR 6.000 uitkomt, mag u aftrekken van het vermogensgedeelte waarover u belasting betaalt.

Wanneer pakt fiscaal partnerschap minder goed uit?

In sommige gevallen kan het ook nadelig uitpakken om aangifte te doen met een fiscale partner. Als u weinig of geen inkomen heeft, zal u minder toeslagen ontvangen als uw partner wel een (hoog) inkomen heeft. Daarnaast is het zaak om op te letten bij donaties. Die mag u aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting als de donaties ten minste 1% van uw inkomen bedragen, maar bij fiscale partners heeft die drempel betrekking op het totale inkomen. Ten slotte kan fiscaal partnerschap een nadeel opleveren wanneer beide partners net zijn gaan samenwonen, maar nog wel ieder een eigen huis hebben. Bij de aangifte mag u namelijk slechts de hypotheeklasten van één woning aftrekken.

Op weg naar financiële doelen

Door goed te kijken naar uw mogelijkheden – zoals eventuele voordelen van samen met uw partner aangifte doen – voorkomt u dat u onnodig besparingskansen laat liggen. Mogelijk houdt u zo meer geld over om via sparen of beleggen vermogen op te bouwen voor uw financiële doelen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten