Belastingaangifte doen met uw partner: wat zijn de voordelen?

| Uw geld

Het is niet per se leuker om samen aangifte te doen, maar het is vaak wel een stuk voordeliger. Er zijn verschillende manieren waarop u de hoogte van de aanslag kunt drukken als u aangifte doet met uw (fiscale) partner. Voor de details raden wij u aan contact te zoeken met een belastingadviseur. Hieronder gaan we in op de hoofdlijnen.

  • Share

U heeft tot 1 mei de tijd om uw belastingaangifte te doen. In veel gevallen valt de aanslag lager uit als u samen met een fiscale partner aangifte doet. Mogelijk krijgt u geld terug dat u kunt gebruiken voor leukere zaken of om via sparen of beleggen uw financiële doelen dichterbij te brengen.

Wanneer bent u fiscale partners?

U bent automatisch fiscale partners in de ogen van de belastingdienst als u samenwoont, ten minste 18 jaar bent en:

  • Getrouwd of geregistreerd partner bent of als u een notarieel samenlevingscontract heeft
  • Samen een kind heeft
  • Aangemeld bent als elkaars pensioenpartner
  • Samen eigenaar bent van een woning
  • Vorig jaar ook fiscale partners was
Het grote voordeel voor fiscale partners is dat ze aftrekposten, vermogen en bepaalde inkomsten onderling mogen verdelen. U kunt hiervan vooral profiteren als de ene partner een aanzienlijk hoger inkomen heeft dan de andere. Voor een volledig overzicht en voor meer informatie over specifieke situaties is de website van de belastingdienst de beste bron. Uiteraard kunt u dit soort zaken ook heel goed bij uw belastingadviseur aankaarten.

Aftrekposten

U kunt gebruikmaken van het inkomstenverschil door aftrekposten zoals hypotheekrente of studiekosten volledig toe te kennen aan degene met het hoogste inkomen. Dat levert een besparing op als partners in verschillende belastingschijven zitten.

Heffingskorting

Als een van u werkt en de ander geen of nauwelijks inkomen heeft, zijn er verschillende zaken waar u bij de belastingaangifte op moet letten. Een daarvan is de algemene heffingskorting. Dit is een korting op uw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Wanneer uw fiscale partner voldoende belasting betaalt, kunt u de heffingskorting voor de niet-werkende partner uit laten keren. Samen aangifte doen levert dan ook een voordeel op.

Vermogen en schulden

Vaak zijn er mogelijkheden om te besparen op de vermogensbelasting als u samen aangifte doet. Een eerste voordeel is dat het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen – het zogeheten heffingsvrij vermogen – twee keer zo hoog ligt als u aangifte doet met uw fiscale partner. Als een van de twee boven de drempel voor alleenstaanden uitkomt en de ander nauwelijks of geen vermogen heeft, levert dat een bescheiden voordeel op. De besparing op de vermogensbelasting kan hoger uitpakken als een van de twee een forse (studie)schuld heeft. Het gedeelte van deze schuld dat boven de drempel van EUR 6.000 uitkomt, mag u aftrekken van het vermogensgedeelte waarover u belasting betaalt.

Wanneer pakt fiscaal partnerschap minder goed uit?

In sommige gevallen kan het ook nadelig uitpakken om aangifte te doen met een fiscale partner. Als u weinig of geen inkomen heeft, zult u minder toeslagen ontvangen als uw partner wel een (hoog) inkomen heeft. Daarnaast is het zaak om op te letten bij donaties. Die mag u aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting als de donaties ten minste 1% van uw inkomen bedragen, maar bij fiscale partners heeft die drempel betrekking op het totale inkomen. Ten slotte kan fiscaal partnerschap een nadeel opleveren wanneer beide partners net zijn gaan samenwonen, maar nog wel ieder een eigen huis hebben. Bij de aangifte mag u namelijk slechts de hypotheeklasten van één woning aftrekken.

Op weg naar financiële doelen

Door goed te kijken naar uw mogelijkheden – zoals eventuele voordelen van samen met uw partner aangifte doen – en gebruik te maken van een fiscaal deskundige voorkomt u dat u onnodig besparingskansen laat liggen. Mogelijk houdt u zo meer geld over om door te sparen of beleggen vermogen op te bouwen voor uw financiële doelen.

Meer weten over dit onderwerp bekijk dan ook ons dossiers over belastingzaken en vermogensbelasting.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
2Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten