Beleg jij met vrees of verstand? Doe de check!

| Beleggen

Elke belegger komt soms in de verleiding om even de zijlijn op te zoeken. Als de beurs flink stijgt bijvoorbeeld, of juist na een snelle daling. Maar is dat ook altijd de juiste keuze? Bepaal met de checklist of je je misschien teveel laat leiden door vrees voor verlies op korte termijn in plaats van je doelen voor de lange termijn.

  • Share

Ik kan altijd op mijn gevoel vertrouwen (15 punten)

Gevoel en verstand gaan lang niet altijd hand in hand. We kunnen heel goed uitleggen dat vliegen een van de veiligste middelen van vervoer is. En toch zal de hartslag van iemand met vliegangst omhoog schieten zodra hij in een vliegtuig stapt. Met beleggen is het soms ook heel moeilijk om je te laten leiden door je verstand in plaats van je gevoel. Toch zijn er maar weinig beleggers waarbij hun gevoel in alle gevallen klopt.

Ik heb geen plan klaarliggen om weer te beginnen met beleggen (5 punten)

Na het verkopen van je beleggingen overheerst waarschijnlijk in eerste instantie even de opluchting: je hoeft je niet meer druk te maken over koersschommelingen. Maar wat dan? Heb je al bedacht of en wanneer je weer begint met beleggen? Het gevaar bestaat dat je lang wacht op een goede kans om weer te beginnen met beleggen, terwijl de beurskoersen in de tussentijd verder stijgen.

Ik vind het leuk om het beursnieuws te volgen (10 punten)

Tienduizenden Nederlanders vinden beleggen leuk. Ze vinden het een uitdaging om bovenop het nieuws te zitten en meteen te handelen als er iets gebeurt. Toch is het niet altijd verstandig om heel actief met je beleggingen bezig te zijn. Koop en verkoop je regelmatig, dan heb je vaak ook met hoge transactiekosten te maken. Wist je dat een vermogen van €100.000 bij 1% extra transactiekosten per jaar na twintig jaar €45.000 minder oplevert? (bron: VEB)

Mijn financiële doelen zijn veranderd (20 punten)

Als je financiële situatie of je doelen veranderd zijn, is dat een heel goede reden om kritisch naar je beleggingen te kijken. Maar wanneer je nog steeds vermogen opbouwt voor een verre toekomst, is het vreemd als je op basis van koersschommelingen van de laatste weken besluit om te stoppen met beleggen.

Ik lig ’s nachts wakker van mijn beleggingen (50 punten)

Natuurlijk vindt niemand het fijn als de waarde van zijn beleggingen daalt. Ook sterk stijgende koersen kunnen tot stress leiden. Maar als je zorgen zo groot wordt dat je er ’s nachts van wakker ligt, kan je overwegen om wat minder risico te nemen.

Heb jij: Minder dan 20 punten?

Mooi, jij laat jij je niet makkelijk van de wijs brengen als het gaat over je beleggingen. Ondanks wat koersschommelingen hou je op weg naar je financiële doelen vast aan je aanpak. Het kan natuurlijk geen kwaad om af en toe wat winst te nemen of bij daling wat te verkopen. Maar vergeet vooral niet om af en toe te controleren of je portefeuille nog in balans is.

20 tot 50 punten?

Koersschommelingen laten jou niet helemaal koud. Misschien is het een idee om wat risico af te bouwen zodat de waarde van je beleggingen iets minder sterk schommelt? Dat kan je bijvoorbeeld doen door iets meer te beleggen in conservatieve fondsen die naar verhouding minder sterk schommelen. Of heb je al eens gedacht aan Maandbeleggen? Je betaalt dan geen aankoopkosten én je spreidt het risico van het instapmoment.

50 punten of meer?

Het kan geen kwaad om eens goed te kijken of beleggen nog wel iets voor jou is. Dat kan je doen door je financiële doelen op papier te zetten en te bedenken of je die ook kunt bereiken zonder te beleggen. Als dat niet het geval is, moet je je doelen bijstellen of een deel van je beleggingen verkopen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten