Beleggen: de jongens tegen de meisjes?

| Beleggen

Vrouwen beleggen beter dan mannen, maar over en weer kunnen ze veel van elkaar leren. Bij Robeco beleggen mannen en vrouwen daarom samen.

  • Share

Mannen maken veel meer testosteron aan dan vrouwen. En dat is precies waarom uit de meeste onderzoeken blijkt dat ze minder goed beleggen. Mensen met een hoge testosteronspiegel nemen meer risico’s en ze hebben een grotere neiging om zichzelf te overschatten. Op de beurs zijn dat geen goede eigenschappen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je vaker gaat handelen. Bovendien zit er een grens aan de mate waarin het nemen van meer risico leidt tot een hoger verwacht rendement.

Hoe komt het dat vrouwen beter beleggen?

Met name de neiging om vaker te handelen speelt mannen parten, blijkt uit onderzoek1. Hierdoor liggen de aan- en verkoopkosten hoger. Dat gaat ten koste van het rendement. Ook bij Robeco-klanten handelen mannen wat vaker. Gemiddeld doen ze 21 transacties per jaar. Bij vrouwen zijn dat er slechts 14. Dat heeft overigens niet altijd invloed op het eindrendement. Zo betalen beleggers in Robeco ONE geen transactiekosten als ze online handelen.

Hoe beleggen de klanten van Robeco?

In 2019 haalden vrouwelijke Robeco-klanten een gemiddeld rendement van 16,0%. Mannen deden het met 16,4% net iets beter. De rendementen ontlopen elkaar dus maar weinig. Een belangrijke reden waarom de rendementen zo dicht bij elkaar liggen, is dat mannen en vrouwen in dezelfde fondsen beleggen. In beide groepen is Robeco Sustainable Global Stars Equities het populairste fonds. Ook de rest van de Top 5 van meest gekochte beleggingsfondsen is bij mannen en vrouwen precies hetzelfde.

Wat kunnen mannen en vrouwen van elkaar leren?

Mannen die beter willen beleggen, kunnen een voorbeeld nemen aan vrouwen en minder vaak handelen. Om zelfoverschatting te voorkomen, kunnen mannen ook proberen om wat meer open te staan voor andere zienswijzen. In plaats van om zelfverzekerd meteen een koop- of verkoopopdracht te geven. Aan de andere kant kunnen vrouwen van mannen leren om met wat meer vertrouwen over de drempel van de beurs te stappen. Want uit alle onderzoeken komt naar voren dat er veel meer mannen beleggen dan vrouwen. Robeco heeft bijvoorbeeld tweemaal zoveel mannelijke als vrouwelijke klanten.

Mannen en vrouwen beleggen samen beter

Mannen en vrouwen kijken verschillend tegen de wereld aan. Als ze samen beleggen, zien ze daardoor kansen en gevaren die voor een individuele man of vrouw verborgen blijven. Om deze reden bestaan de beleggingsteams bij Robeco vaak uit zowel mannen als vrouwen, met verschillende leeftijden en achtergronden.

Samenwerking als beleggingskans

Ook op een andere manier kan je als belegger je voordeel doen met die gecombineerde kennis. RobecoSAM Global Gender Equality Impact Equities belegt wereldwijd in bedrijven die vooroplopen bij het stimuleren van genderdiversiteit en gendergelijkheid. Deze ondernemingen presteren beter dan sectorgenoten die hier minder aandacht aan schenken. Uiteraard brengt ook een belegging in een fonds dat inzet op gelijke rechten voor mannen en vrouwen risico’s met zich mee.

Ontdek RobecoSAM Global Gender Equality Impact Equities.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten