Beleggen in obligatiefondsen: ontdek de drie smaken

| Beleggen

Een obligatie is een lening met een vaste looptijd waarover rente wordt betaald door de uitgevende instantie. Hoeveel rente je op een obligatie ontvangt, hangt af van hoe kredietwaardig de uitgevende instantie is en van de resterende looptijd.

  • Share

Bij beleggen denken de meeste mensen vaak meteen aan aandelen. Maar heb je ook al eens gedacht aan obligaties? In veel opzichten doet de obligatiewereld namelijk niets onder voor de aandelenmarkt. De totale waarde van alle obligaties is bijvoorbeeld een stuk groter dan de beurswaarde van alle aandelen samen. Wat zijn de belangrijkste soorten obligaties en welke rol kunnen ze spelen in je beleggingsportefeuille?

Staatsleningen: een airbag voor aandelenbeleggers

Staatsleningen zijn naar verhouding het grootste segment in de obligatiewereld. Als aandelenkoersen dalen, laten staatsobligaties vaak een tegenovergestelde beweging gezien. Leningen uitgegeven door solide, kredietwaardige landen zoals Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten worden dan gebruikt als veilige haven in periodes waarin de spanning in de beleggingswereld toeneemt.

Robeco Euro Government Bonds

Beleggen in Europese staatsobligaties?

Ondek dit fonds

Bedrijfsobligaties: bron van inkomsten

Behalve overheden geven ook bedrijven die behoefte hebben aan nieuw kapitaal obligaties uit. Deze bedrijfsobligaties zijn gemiddeld genomen minder kredietwaardig dan overheidsleningen. Daarom ontvang je meestal een wat hogere rentevergoeding. Hoe minder kredietwaardig een bedrijf is, des te hoger ligt de rentevergoeding.

Robeco Global Credits

Wereldwijd beleggen in bedrijfsobligaties?

Ontdek dit fonds

High yield-bedrijfsobligaties: hoger risico, hoger rendement

High yield-bedrijfsobligaties staan nog een stapje hoger op de ladder van risico/rendement. De waarde van high yield-obligaties beweegt vaak in lijn met de aandelenkoersen, maar dan iets minder fel. In het verleden kwam het gemiddeld eens in de tien jaar voor dat high yield-obligaties in een kalenderjaar een negatief rendement boekten. De negatieve impact van bedrijven die in betalingsproblemen komen, weegt in dat geval zwaarder dan de positieve impact van de hoge rentevergoeding die kenmerkend is voor dit soort obligaties.

Robeco High Yield Bonds

Wereldwijd beleggen in high yield-bedrijfsobligaties?

Ontdek dit fonds

Jaarrendement Robeco High Yield Bonds

1 Bron: Robeco, cijfers per 31 juli 2019. Voor staatsobligaties is de gemiddelde rentabiliteit (‘yield to worst’) in euro van de Bloomberg Barclays Global Aggregate Treasuries index genomen. Voor bedrijfsobligaties is de gemiddelde rentabiliteit (‘yield to worst’) in euro van de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporates index genomen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten