
Beleggen in oliereuzen, kan dat nog in 2019?
| DuurzaamDuurzaam beleggen ontwikkelt zich in 2019 verder van nichemarkt naar hoofdstroming op financiële markten. Toch belegt Robeco ook in het nieuwe jaar in fossiele bedrijven. Hoe valt dat te rijmen?
In het kort
- Met een dialoog breng je meer verandering op gang dan met uitsluiten
- Bij duurzaam beleggen is het zaak om verder te kijken dan het bedrijfsimago
- Robeco is kieskeurig bij het selecteren van de bedrijven waarin wordt belegd
Robeco heeft al 25 jaar ervaring met duurzaam beleggen. Als een van de eerste spelers in Europa werd bovendien eerder dit jaar een volledig duurzame alles-in-één oplossing gelanceerd: Robeco ONE Duurzaam. Desondanks beleggen verschillende Robeco-fondsen nog altijd in bedrijven die betrokken zijn bij het winnen van fossiele brandstoffen.
Verandering op gang brengen
In de ideale wereld stoten de bedrijven waarin Robeco belegt totaal geen Co2 uit en zijn ze niet betrokken bij watervervuiling of afvalproductie. Zover is het echter nog lang niet: er moet nog veel veranderen. Als je in dat proces een rol wilt spelen, kan je er als belegger voor kiezen om je stem te laten horen in het bedrijfsleven. Robeco doet dit door op ongeveer 5.000 aandeelhoudersvergaderingen te stemmen. Dat kan alleen als je ook aandelen in een bedrijf hebt.
Duurzame discussie
Een andere manier om verandering in gang te zetten, is door in gesprek te gaan met het bedrijfsbestuur over kwesties op het vlak van milieu, maatschappij of fatsoenlijk bestuur. Elk jaar voert Robeco ruim 200 discussies over verschillende duurzame thema’s, die we samen met onze beleggers bepalen. Als aandeelhouder zijn we deels eigenaar van een bedrijf. Zonder een aandelenbelang, zouden veel ondernemingen niet snel open staan voor dit soort gesprekken.
Verder kijken dan imago
Ook bedrijven die zelf geen duurzaam imago hebben, leveren soms wel degelijk een bijdrage aan een duurzame toekomst. Een grote Nederlands-Britse energiemaatschappij staat bijvoorbeeld bekend als olieconcern, maar inmiddels is aardgas goed voor meer dan de helft van de energieproductie. Bij de verbranding van aardgas komt ongeveer de helft van de Co2 en een tiende van de fijnstof vrij vergeleken met kolen. Daarmee is aardgas in potentie een tussenoplossing op weg van fossiele brandstoffen naar echt schone energieproductie.
Sleutelrol bij duurzame omschakeling
Ook in een ander opzicht speelt de onderneming een voortrekkersrol bij de omschakeling naar schone energie. Elk jaar investeert het energiebedrijf circa EUR 3 miljard in alternatieve bronnen. Dankzij dit soort financiële impulsen groeit de technologie achter – en capaciteit van – biomassa-, wind- en zonne-installaties sneller dan wanneer alleen ondernemingen in deze duurzame sectoren hier geld in steken.
Financieel rendement
Een laatste reden om ook te beleggen in ondernemingen die niet aan de hand van elk duurzaam criterium hoog scoren, is dat er in dit segment voor beleggers mooie rendementen zijn te halen. Een onderneming die erin slaagt om bijvoorbeeld het water- of energieverbruik flink terug te dringen, ziet waarschijnlijk de winstmarge stijgen en is minder gevoelig voor prijsstijgingen van deze hulpbronnen.
Het grote plaatje
Bij Robeco zijn we ook qua duurzame criteria heel kieskeurig in welke bedrijven we beleggen. Ondernemingen die heel slecht scoren op vlakken zoals milieu, maatschappelijke verantwoordelijkheid en sociaal beleid, worden bij voorbaat van belegging uitgesloten. Voor de overige bedrijven leggen we de lat hoog. Hoewel we soms beleggen in vervuilende bedrijven om verandering op gang te brengen, om de transformatie naar een duurzame wereld te versnellen en omdat beleggen uiteindelijk draait om financieel rendement, ligt het gemiddelde watergebruik, Co2-uitstoot en afvalproductie van de portefeuilles gebruikelijk beduidend lager dan bij het marktgemiddelde.
Dit artikel verscheen eerder in de Robeco Fund Update.