Beleggen is in 2022 geen spelletje meer

| Visie

Door de introductie van beleggingsapps en beleggingsinstrumenten die gepromoot worden door bekende sporters en zangers, zou je denken dat beleggen een spelletje is. Dat kan in 2022 veranderen, schrijft Arnout van Rijn (beheerder Robeco Asia-Pacific Equities) in een column.

  • Share

Eerst was het Futu, daarna WeBull en nu is het Longbridge. Het verbaast me elke keer weer hoeveel reclameborden van online brokers ik elke dag zie als ik door het Centraal Station loop in Hongkong. De advertenties zijn des te opvallender omdat de lokale Hang Seng met een koersdaling van 12% vorig jaar een van de slechtst presterende indices wereldwijd was. De hoofdkantoren van de brokers staan echter in de Verenigde Staten. Daar zijn de aandelenkoersen vorig jaar met bijna 30% gestegen en in 2020 was die koerswinst ruim 20%.

Leuk, lucratief en makkelijk

De boodschap van de reclames is dat beleggen leuk, lucratief en makkelijk is. Via je smartphone kan je met een paar klikken een aandeel kopen dat wordt aangeraden door een influencer of waarvan de koersgrafiek er mooi uitziet. En als het aandeel niet zo goed presteert als je hoopt, kan het de volgende dag even makkelijk weer verkocht worden.

Voetbalshirts en racewagens

Ook in andere delen van financiële markten krijgt het spelelement een steeds grotere rol. Een voorbeeld is de groeiende populariteit van cryptomunten. De handelsplatformen waar je in deze digitale valuta’s kunt handelen, sieren inmiddels de shirts van verschillende Europese voetbalclubs en enkele Formule 1-wagens.

Een lege beurshuls met een grote zak geld

In de Verenigde Staten is er vorig jaar een enorm aantal zogeheten SPACs naar de beurs gekomen. Dit zijn lege holdings met een grote zak geld, die op zoek gaan naar een onderneming die ze via een overname aan een beursnotering kunnen helpen. Veel van die SPACs worden geadviseerd en gepromoot door beroemdheden, zoals bekende sporters, rappers en zelfs voormalig president Donald Trump.

Doorspelen of terug naar fundamenteel beleggen?

Wat wordt 2022 voor beursjaar? Draait het op financiële markten nog steeds om lol en spelletjes, of keren we terug naar serieus beleggen op basis van gedegen analyses? Naarmate centrale banken de geldkraan verder dicht draaien, zal ook het hoogtij wegtrekken dat de waarde van allerlei soorten beleggingen heeft opgestuwd. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat onze aanpak van het opsporen van aantrekkelijke gewaardeerde aandelen met goede groeivooruitzichten op de lange termijn het verschil blijft maken.

Arnout van Rijn is fondsbeheerder Robeco Asia-Pacific Equities

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten