Beleggen levert meer op als de zon schijnt

| Beleggen

De zon heeft niet alleen een positieve invloed op het humeur van veel mensen, maar geeft ook de beurskoersen een zetje in de goede richting. Op zonnige dagen ligt het aandelenrendement hoger dan gemiddeld.

  • Share

Aandelenmarkten presteren historisch gezien in de zomermaanden wat minder goed dan in de winter. Naast dit bekende seizoenseffect hebben wetenschappers ontdekt dat er ook sprake is van een weerseffect op de beurs. Een beetje zonneschijn doet namelijk wonderen. Dat geldt niet alleen voor het humeur van veel mensen, maar ook voor de rendementen op de beurs. Uit verschillende studies komt naar voren dat de kans op een positief rendement een stuk groter is op handelsdagen die zonnig beginnen. De verklaring ligt voor de hand: het weer heeft een grote invloed op ons humeur. Als de zon schijnt, zijn we per saldo optimistischer en bereid om meer risico te nemen. Dat werkt ook door op de aandelenmarkten.

Schijnende zon, stijgende beurs

Het verband tussen het weer en de stemming op de beurs werd bijna twintig jaar geleden voor het eerst aangetoond. In 2001 legden twee onderzoekers1 het weerbericht en de dagelijkse koersuitslagen over een periode van vijftien jaar naast elkaar. Hun conclusie was dat er op 25 van de 26 onderzochte beurzen een positief verband is tussen zonneschijn en stijgende beurskoersen. Het rendement op zonnige dagen ligt op jaarbasis bijna 3% hoger dan het marktgemiddelde. Als er geen transactiekosten waren, zouden beleggers die alleen op zonnige dagen aandelen in bezit hadden een hoger rendement halen dan het beursgemiddelde.

Geen toevalstreffer

Begin dit jaar bleek dat de onderzoeksresultaten geen toevalstreffer waren. Bij een nieuwe studie2 werd gekeken naar de invloed van verschillende weersomstandigheden zoals wind, zon, sneeuw en regen op beurzen in bijna 50 landen. Ook deze keer kwam overduidelijk naar voren dat het rendement op een zonnige beursdag gemiddeld hoger ligt dan op een bewolkte dag. Moet je dan beleggen in zonovergoten landen? Nou nee. In beide onderzoeken werd de hoeveelheid zonlicht overigens wel afgezet tegen het niveau dat gebruikelijk is voor de stad en het seizoen. Het weerseffect is dus geen aanwijzing dat de beurzen van bijvoorbeeld Spanje of Brazilië een betere beleggingsbestemming zijn dan die van Noorwegen of IJsland. Er bestaat helaas geen magische formule: een manier om via beleggen vermogen op te bouwen, is door via maandbeleggen stapsgewijs wat opzij te zetten, goed te spreiden en vooral veel geduld te hebben. 


1
Bron: Good Day Sunshine: Stock Returns and the Weather – David Hirshleifer & Tyler Shumway, 2001
2 Bron: Does the Weather Influence Global Stock Returns – Ming Dong & Andréanne Tremblay, 2018

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten