Beleggen: liever als vaste last dan vrijblijvend

| Uw geld

Het is verstandig om beleggen als vaste last te zien en periodiek wat opzij te zetten. Dit in plaats van te kijken of je aan het eind van de maand toevallig wat overhoudt.

  • Share

  • Het is verleidelijk om geld uit te geven dat je elke maand overhoudt
  • Periodiek geld opzij zetten wordt een stuk makkelijker als je beleggen als vaste last ziet
  • Via maandbeleggen kan je op lange termijn een leuk vermogen opbouwen
Elke maand wat geld opzij zetten voor later is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak gaat een groot deel van je salaris op aan alledaagse zaken, zoals boodschappen en hypotheek- of huurlasten. Als er al een keer wat overblijft, is het maar al te verleidelijk om jezelf te trakteren op een lekker etentje of middagje shoppen. Probeer vermogensopbouw daarom als vaste last te zien en niet als vrijblijvende optie. Dan is het goed mogelijk dat je over een aantal jaar fijn op vakantie kunt gaan met het geld dat je uitspaart met een paar dinertjes minder.

Financiële armslag

Veel Nederlanders zetten elke maand geld opzij als buffer voor financiële tegenvallers of als appeltje voor de dorst. Eind juli 2018 stond er maar liefst EUR 353 miljard op spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens. Als je voldoende buffers hebt en het een fijne gedachte vindt om in de toekomst meer financiële armslag te krijgen, kun je maandelijks een vast bedrag beleggen. Beleggen brengt kosten met zich mee en de waarde van je vermogen kan fluctueren. In het verleden werden beleggers voor dit risico vaak beloond met een rendement boven dat van een spaarrekening. Stel dat je de afgelopen tien jaar elke maand EUR 100 had belegd in een breed mandje aandelen, zoals de MSCI World Index. Dan had je hiermee nu een vermogen opgebouwd van ruim EUR 18.000. Met zo’n bedrag kan je heel wat leuke dingen doen.

Discipline

In het verleden behaalde resultaten geven uiteraard geen garantie voor de toekomst. Aan de andere kant is het zeker dat je geen leuk bedrag bij elkaar kunt beleggen zonder de discipline om regelmatig wat voor langere tijd opzij te zetten. Om niet in de verleiding te komen om aan het eind van de maand nog even snel wat geld op te maken, is het een prima alternatief om beleggen als vaste last te zien. Via maandbeleggen kan je kort na ontvangst van je salaris automatisch EUR 50, EUR 100 of een ander bedrag beleggen. Op deze manier bouw je mogelijk ongemerkt op de lange termijn een leuk vermogen op. Bovendien is je geld altijd opneembaar als je het tussentijds onverwacht nodig hebt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten