Beleggen met als doel: CO₂-neutraal in 2050

| Beleggen

Het aanpakken van klimaatverandering is een machtige uitdaging, maar ook een van de grootste beleggingskansen van deze tijd. Fondsbeheerder Chris Berkouwer vertelt hoe het nieuwe fonds RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities daar slim op inspeelt.

  • Share

Er zijn al tientallen fondsen met een focus op klimaatverandering. Op welke wijze onderscheidt RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities zich?

Berkouwer: “Er zijn fondsen die beleggen in duurzame ondernemingen of groene energie, of die juist bedrijven met een hoge CO2-uitstoot links laten liggen. Om te voorkomen dat de aarde te veel opwarmt, is het echter van doorslaggevend belang om de wereldwijde CO2-uitstoot snel te verlagen. Wij beleggen in ondernemingen die daarbij helpen, zoals leveranciers van de apparatuur en diensten die nodig zijn voor het maken van die omslag. Daarbij kan je denken aan fabrikanten van hoogwaardige mijnbouwmachines. Door de inzet van elektrische vrachtwagens, liften en andere apparatuur wordt het rond 2030 al mogelijk om volledig fossielvrije mijnbouwapparatuur te leveren. We beleggen alleen in bedrijven die een duidelijke route hebben uitgestippeld om uiterlijk in 2050 de netto CO2-uitstoot tot nul terug te brengen.”

Heb je een voorbeeld van een bedrijf waar RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities in belegt?

Berkouwer: “We hebben een bosgrondbedrijf in portefeuille dat jaarlijks miljoenen zaailingen plant. De bossen die hieruit groeien, vangen enorme hoeveelheden CO2 op. Na enkele decennia worden de bomen gekapt, waarna het hout onder meer gebruikt kan worden als materiaal in de bouwsector. Bouwen met hout is een stuk duurzamer dan met bijvoorbeeld beton. En zolang het hout niet verbrandt of wegrot, komt de opgevangen CO2 ook niet in de dampkring terecht. Bovendien worden voor elke gekapte boom twee zaailingen geplant, die tijdens hun groei ook weer CO2 uit de lucht opnemen.”

Is het niet riskant om heel gericht te beleggen in CO₂-reductie, in plaats van te kiezen voor een beleggingsaanpak met een bredere spreiding?

Berkouwer: “Beleggen in CO2-reductie is veel breder dan je misschien zou denken. Elke bedrijfstak krijgt te maken met strengere klimaatregels en met nieuwe technologie om CO2-uitstoot in te perken. Wij benaderen die veranderingen vanuit vijf economische focusgebieden, namelijk natuur, vervoer, industrie, gebouwen en energie. Binnen elk van deze gebieden gaan wij op zoek naar bedrijven die voorop lopen bij de transitie. Er zijn meer dan 1.000 aandelen waarin we kunnen beleggen. Maar omdat we heel gericht in de klimaatomslag beleggen, bestaat de fondsportefeuille uit slechts 30 tot 40 aandelen. Dit zijn voor het overgrote deel winstgevende ondernemingen met een bewezen bedrijfsmodel uit allerlei uiteenlopende sectoren: van industrie en bosbouw tot energie en consumentengoederen.”

Hoe vindt RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities de juiste balans tussen klimaat- en rendementsdoelstellingen?

Berkouwer: “Bedrijven die erin slagen om de CO2-uitstoot snel te verlagen, hebben mogelijk een kostenvoordeel als de kosten voor CO2-uitstoot stijgen. Ook blijven ze vaker buiten schot als er strengere milieuregels worden ingevoerd. Daarom hebben ze in beleggingsopzicht vaak een streepje voor. Maar wij onderscheiden ons van veel andere fondsen doordat het aanpakken van klimaatverandering de voornaamste doelstelling is. Uiteraard is het ook van belang om een aantrekkelijk financieel rendement te halen. Die dubbele doelstelling wordt weerspiegeld in de graadmeter waaraan we onze prestaties afmeten. We zijn een van de eerste fondsen ter wereld die het financieel en duurzaam rendement vergelijk met dat van de MSCI World Climate Change Index. Een kenmerk van die index is dat deze als doel heeft om de totale CO2-uitstoot jaar op jaar te verlagen met de 7% die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. In duurzaam opzicht komt de lat voor ons dus steeds hoger te liggen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten