Beleggen: waarom jong beginnen het verschil maakt

| Beleggen

Je hebt een streepje voor als je op jonge leeftijd al begint met beleggen. Sterker nog: eigenlijk heb je zelfs drie streepjes voor. Je bouwt eerder ervaring op, dankzij lagere vaste lasten kan je makkelijker geld missen en de tijd werkt in je voordeel.

  • Share

Er is altijd wel een reden te verzinnen om nog niet te beginnen met beleggen. Je zet je geld bijvoorbeeld liever even apart voor de aanschaf van een woning of nieuwe auto. Of je houdt aan het eind van de maand simpelweg nauwelijks iets over. Toch zijn er drie sterke argumenten om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen.

Ervaring is goud waard

Een aanrijding is natuurlijk nooit fijn. Maar het is een stuk minder kostbaar en pijnlijk als je een deukje rijdt in je eigen tweedehands auto die je eigenlijk al had afgeschreven, dan in de gloednieuwe bolide van je vader. Zo werkt het ook met beleggen. Als beginnende belegger maak je af en toe fouten. Dat kan je maar beter doen met een klein vermogen, dan wanneer je als vijftiger of zestiger met een groter vermogen gaat beleggen. Bovendien doe je als jonge belegger waardevolle ervaring op. Je weet bijvoorbeeld dat je risico loopt met je vermogen. En dat het loont om ook te blijven beleggen als de aandelenkoersen een poosje dalen.

Lage lasten

Aan het begin van je carrière is je salaris meestal nog niet zo hoog. Maar als je nog geen kinderen en eigen woning hebt, geldt dat waarschijnlijk ook voor je vaste lasten. Als je je eigen geld verdient, is het natuurlijk leuk om te gaan shoppen of uit te gaan. Maar als je elke maand één avondje uit of dagje shoppen laat schieten, spaar je al snel €50 per keer uit. Dat is al genoeg om mee te gaan beleggen.

Zo werkt de tijd in je voordeel

Op de beurs wisselen goede en slechte tijden elkaar af, maar sinds 1987 ligt het gemiddelde rendement van een belegging in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld op ruim 7%1. Daarmee groeit een maandinleg van €50 in tien jaar uit naar een bedrag van ruim €8.000. Na twintig jaar is je inleg uitgegroeid tot ruim €25.000 en op je vijfenzestigste zou je zelfs ruim €170.000 bij elkaar hebben belegd. Bij iemand die op zijn veertigste was begonnen, is dat eindbedrag iets meer dan €40.000. Beleggen brengt natuurlijk wel kosten en risico’s met zich mee die je met sparen niet hebt. En behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Maar de kans is groot dat je financiële toekomst er net wat mooier uitziet als je jong begint met beleggen.

Vermogensopbouw bij een maandinleg van €50 en een gemiddeld rendement van 7% per jaar.

1 Bron: MSCI AC World Index

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten