Zo geeft Robeco uw geld een stem

| Duurzaam

Robeco gaat vaak een duurzame dialoog aan met de bedrijven waarin het investeert. Deze vorm van actief aandeelhouderschap heeft vaak ook financiële voordelen.

  • Share

Op het eerste gezicht lijkt het alsof een vermogensbeheerder zich beter kan richten op andere zaken dan op het bij bedrijven voeren van de discussie over duurzame onderwerpen. Er zitten echter veel voordelen aan het hebben van actieve gesprekken over zaken op het gebied van milieu, maatschappij of goed bestuur (ook wel ESG-factoren genoemd). Uit wetenschappelijk onderzoek (studie ‘Active Ownership’ uit 2015) komt naar voren dat ondernemingen waar beleggers met succes duurzame onderwerpen aankaarten, een rendement laten zien dat na 18 maanden 7% hoger ligt dan het marktgemiddelde. Al bieden rendementen uit het verleden uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Duurzaam gedrag

Robeco voert met gemiddeld 200 ondernemingen waarin het belegt, een dialoog. Samen met de ongeveer 5.000 maal per jaar dat er op aandeelhoudersvergaderingen wordt gestemd is dit de wijze waarop Robeco invulling geeft aan actief aandeelhouderschap, vertelt Carola van Lamoen (hoofd active ownership bij Robeco): “We richten ons specifiek op onderwerpen waar duurzaam gedrag ervoor kan zorgen dat het risicoprofiel van een onderneming verbetert. Wanneer een oliebedrijf bijvoorbeeld meer oog krijgt voor het milieu en betere maatregelen treft om lekkages te voorkomen, daalt het risico op milieurampen die op de beurs vaak tot een koersdaling leiden.”

Focus op thema’s

Een belegger kan naar allerlei duurzame onderwerpen kijken, zoals de veiligheid van werknemers, milieukwesties of energieverbruik. Om te voorkomen dat de aandacht over te veel onderwerpen verdeeld moeten worden, is het van groot belang om duidelijke keuzes te maken om tijd en middelen zo goed mogelijk in te zetten. “Bij Robeco richten we ons op circa twaalf thema’s”, legt Van Lamoen uit: “Die thema’s kiezen we op basis van de inzichten van onze eigen specialisten en portefeuillemanagers, aan de hand van informatie die we krijgen van RobecoSAM en via gesprekken met onze grote klanten.”

Beter bereikbare medicijnen, minder suiker

De looptijd van een specifiek thema is meestal drie tot vier jaar. “Een voorbeeld van een thema is de discussie met bedrijven in de farmaceutische industrie om medicijnen beschikbaar te maken voor een grote groep mensen, bijvoorbeeld via het verlagen van de prijzen in arme regio’s zoals Afrika. Maar ook stellen we hoge medicijnprijzen in de ontwikkelde wereld aan de orde”, vertelt Van Lamoen: “Een ander thema waar we ons nu op richten is het verminderen van de hoeveelheid suiker in de producten van voedingsbedrijven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er sprake van een obesitasepidemie. Ondernemingen die zelf kijken welke rol ze kunnen spelen bij het terugdringen van de suikerconsumptie in plaats van dat ze nieuwe regelgeving afwachten, hebben een streepje voor.”

Bouwsteen voor duurzaam beleid

Het is ruim tien jaar geleden dat Robeco zich op actief aandeelhouderschap is gaan richten. “Daarin waren we destijds koploper. We zien dat tegenwoordig veel meer fondshuizen en institutionele partijen zoals pensioenfondsen actief aandeelhouder zijn”, zegt Van Lamoen: “Het voordeel van die beweging is dat bedrijven steeds meer openstaan voor een duurzame dialoog. Via onze gesprekken doen we bovendien veel kennis op, die we delen met andere afdelingen. Daarmee vormt actief aandeelhouderschap een van drie bouwstenen van het duurzame beleid van Robeco, samen met het onderzoek bij RobecoSAM en de wijze waarop aandacht voor milieu, sociale factoren en fatsoenlijk bestuur in het beleggingsbeleid is verweven.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten