
Beleggers nerveus: is dat terecht?
| BeleggenHet is niet vreemd als beleggers nerveus worden door koersdalingen, nieuwsberichten over de handelsoorlog, twijfels over economische groei en Brexit. In de bijna 90-jarige geschiedenis van Robeco leerden we dat je je moet laten leiden door je verstand in plaats van je gevoel.
In het kort
- De onrust op aandelenmarkten is veel meer gebaseerd op vrees dan op feiten
- Robeco ziet geen aanwijzingen dat er een recessie aankomt
- Angst is een slechte raadgever: houd de focus op de lange termijn
Waar komt die onrust vandaan? De beurskoersen zijn de afgelopen dagen snel gedaald omdat kwartaalcijfers van sommige bedrijven tegenvielen en doordat mensen zich meer zorgen gaan maken over politieke conflicten, bijvoorbeeld de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de ruzie tussen de Europese Unie en Italië over het begrotingsvoorstel van dat land.
“De onrust op de aandelenmarkten is veel meer gebaseerd op vrees dan op feiten”, vertelt Robeco Hoofdeconoom Léon Cornelissen: “De afgelopen dagen hebben weliswaar een aantal bedrijven wat tegenvallende kwartaalcijfers gepubliceerd, maar de Amerikaanse economie draait nog prima. De belangrijke vertrouwensindicator voor de Amerikaanse dienstensector, de ISM-non manufacturing heeft zelfs het hoogste niveau ooit bereikt.”
“Maar er zijn nog meer zaken die beleggers zorgen baren, bijvoorbeeld de vrees voor een harde Brexit. Bij al deze zaken is het meest waarschijnlijke scenario dat een escalatie uitblijft en dat beide partijen op de lange termijn naar een oplossing gaan toewerken. De onrust heeft een tijdelijk karakter. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de economische cyclus op zijn einde loopt en dat er een recessie aankomt. Wij hebben dan ook van deze dip gebruik gemaakt en onze positie in aandelen licht uitgebreid.”
Wat kan je doen bij koersschommelingen?
Het hoofd koel houden is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als je belegt met vermogen dat je langer kunt missen, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je moet verkopen in onrustige beursomstandigheden. En het helpt ook als je regelmatig kijkt of je beleggingen nog goed aansluiten bij je doel, beleggingstermijn en risicobereidheid. Onderstaande tips kunnen je helpen om goed om te gaan met koersschommelingen.
Laat je niet leiden door je emotie
Angst is een slechte raadgever en leidt tot beslissingen die je later betreurt. Sinds begin 2010 is de S&P 500 Index vijf keer met meer dan 10% gedaald1. Maar wie ondanks de correcties gewoon was blijven zitten, had in de afgelopen acht jaar een rendement gehaald van meer dan 120%.
Is je portefeuille in balans?
Een portefeuille die gespreid is over meerdere beleggingscategorieën en verschillende sectoren is beter bestand tegen onrust op de financiële markten dan wanneer je alleen maar belegt in aandelenfondsen. Beleg je zelf, dan is het verstandig om je beleggingen regelmatig tegen het licht te houden om te kijken of je portefeuille voldoende gespreid is. Heb je een totaaloplossing zoals bijvoorbeeld Robeco ONE, dan doet de fondsmanager dit voor je.
Denk ook aan maandbeleggen
De recente koersdaling biedt de kans om tegen lagere koersen fondsen te kopen. Maandbeleggen is een goede manier om schommelingen op de beurs op te vangen. Je hoeft je dan niet druk te maken over het juiste instapmoment.
Stabieler beleggen met conservatieve aandelen
Wie zelf belegt en de koersschommelingen toch te wild vindt, kan overwegen om te kiezen voor conservatief beleggen. De conservatieve aandelenfondsen van Robeco beleggen in aandelen die minder grote koersschommelingen maken dan risicovollere aandelen. Daardoor zijn de resultaten van deze behoudende beleggingsaanpak stabieler dan bij meer traditionele beleggingsvormen.