Bescherm de biodiversiteit

Beleggingskans

Een miljoen soorten dieren en planten loopt het risico uit te sterven. De biodiversiteit neemt sneller af dan ooit. Een nieuw fonds van Robeco belegt in tientallen bedrijven die de vernietiging van bossen, planten en dieren door menselijk handelen helpen tegengaan. Zo dragen ze bij aan de bescherming van de biodiversiteit.

RobecoSAM Biodiversity Equities Fund

  • Share
RobecoSAM Biodiversity Equities Fund

Investeer in bescherming van biodiversiteit, om zo natuur ruimte te geven zich te herstellen. Met dit fonds beleg je in bedrijven die aantoonbaar een positieve invloed hebben op de biodiversiteit.

Bekijk dit fonds
  • Investeer in de bescherming van biodiversiteit
  • Kansen voor bedrijven en beleggers
  • Duurzaam en financieel rendement

Biodiversiteit is de verzamelnaam van de uitzonderlijke variatie aan leven op aarde. Daarbij kan je denken aan soorten zoals dieren, planten en algen. Maar ook aan ecosystemen die bestaan binnen verschillende leefomgevingen zoals koraalriffen, woestijnen en bossen.

Tot een miljoen soorten lopen gevaar

Onderzoek toont aan dat de biodiversiteit nu sneller achteruitgaat dan ooit tevoren in de menselijke geschiedenis. Het huidige tempo van uitsterven is tientallen tot honderden keren hoger dan het gemiddelde over de afgelopen 10 miljoen jaar (Bron: Global Assessment van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Service (IPBES), 2019. De sterke afname van biodiversiteit heeft verschillende oorzaken, zoals bodemuitputting, vervuiling, overbevissing, stedelijke ontwikkeling en de introductie van invasieve soorten. Al die factoren hebben één ding gemeen: ze zijn het gevolg van menselijk handelen.

Waarom is het relevant voor beleggers?

Veel in de wereld om ons heen is afhankelijk van de biodiversiteit. Denk aan de invloed op de waterkringloop, de afbraak van organisch afval, de bestuiving van planten en de verspreiding van zaden. Zonder goede biodiversiteit wordt het leven op onze planeet een stuk schraler en bovendien wordt een stuk duurder om allerlei zaken te produceren. De helft van alles wat op aarde gemaakt wordt, heeft een directe of indirecte link met biodiversiteit. Als we er niet in slagen om natuurlijke ecosystemen goed te beschermen, kan dat de wereldeconomie volgens het WWF een economische schadepost opleveren halverwege deze eeuw. Zorgvuldig omspringen met biodiversiteit is daarom meer dan alleen het redden van een apensoort in Zuid-Amerika of het planten van die bedreigde bloem in je tuin.

Duurzaam en financieel rendement

Volgens het WEF zijn er drie economische systemen die samen verantwoordelijk zijn voor 80% van het verlies aan biodiversiteit: voeding, infrastructuur en energie. De organisatie heeft becijferd dat er een beleggingskans van 10.000 miljard dollar ligt in het omvormen van deze systemen zodat ze bijdragen aan het herstel van de natuur in plaats van de afbraak daarvan. Die omvorming biedt kansen voor allerlei bedrijven: van fabrikanten van duurzame, organische voeding tot ondernemingen met slimme alternatieven voor vervuilende verpakkingen en ingrediënten. Met een beleggingsuniversum van 3.200 miljard dollar heeft RobecoSAM Biodiversity Equities volop ruimte om een aantrekkelijk financieel en duurzaam rendement te boeken.

Kansen voor beleggers

Geloof jij ook dat het slecht gaat met de biodiversiteit en dat we alles in het werk moeten stellen om de leefwereld van planten en dieren te herstellen en beschermen? Met uitzicht op goede rendementen? Kies dan voor RobecoSAM Biodiversity Equities Fund en maak deel uit van dit duurzame groeiverhaal.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten