Kringloopkansen

Beleggingskans

We verbruiken veel meer grondstoffen dan de aarde kan aanmaken. Een nieuw fonds van Robeco is gericht op het verbeteren, delen en recyclen van goederen en grondstoffen. Met RobecoSAM Circular Economy Equities Fund beleg je in tientallen bedrijven die de circulaire (of kringloop-) economie mogelijk maken. Met dit fonds kun je duurzame doelen nastreven én investeren in een enorme groeimarkt.

RobecoSAM Circular Economy Equities Fund

  • Share
RobecoSAM Circular Economy Equities Fund

Investeer in het verbeteren, delen en recyclen van goederen en grondstoffen. Kies voor duurzaamheid met rendement.

Koop dit fonds
  • beleg in herontwerp, recycling en gedeeld gebruik,
  • investeer in een enorme groeimarkt,
  • draag bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen.

Onze economie is gebaseerd op het principe “take-make-dispose”: we gebruiken schaarse grondstoffen om producten te maken die uiteindelijk bij het afval belanden. Ieder jaar produceren we zo miljoenen tonnen afval en vragen we meer hulpbronnen van de aarde. Het is noodzakelijk dat we de omslag maken naar een systeem dat afval voorkomt, producten langer gebruikt en natuurlijke hulpbronnen herstelt: een circulaire economie.

Driekwart aarde extra nodig

Volgens een schatting van adviesbureau Accenture verbruiken we nu 1,75 keer zo veel hulpbronnen als onze planeet per jaar kan maken. We hebben dus eigenlijk driekwart extra aarde nodig. Ondertussen belandt alleen al in de Verenigde Staten per jaar zo'n 2,3 miljoen ton aan teruggestuurde goederen (dat zijn 5.600 afgeladen Boeing 747’s) op de vuilstort.

Veranderende consumptie

Toch is er ook goed nieuws. Consumenten worden kritischer en bewuster. Dat merken we bijvoorbeeld bij de strijd tegen plastic afval. En jongere generaties, zoals de millennials en generatie Z, weten beter hoe producten worden gemaakt. Ze hoeven niet per se alles zelf te bezitten en ze staan meer open voor gedeeld gebruik van goederen en diensten. Bij hun ideeën over duurzaamheid past ook dat ze vaker kiezen voor tweedehands- of gehuurde kleding.

Enorme groeimarkt

Europa wil in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zijn. Volgens het Circularity Gap Report 2019 van de EU is de wereldeconomie op dit moment voor maar 9% circulair. Maar dat gaat veranderen: Accenture schat dat de circulaire markt in 2030 zal groeien tot 4500 miljard dollar. Een overgang is dus niet alleen noodzakelijk, het levert ook flinke kansen op voor bedrijven.

Meer dan alleen recycling

Met RobecoSAM Circular Economy Equities Fund beleg je in meer dan alleen het recyclen van producten. We selecteren bedrijven die de hele circulaire economie mogelijk maken: van herontwerpen en hergebruiken tot het delen, innoveren en automatiseren van goederen en diensten.

De fondsmanager kan kiezen uit zo'n 340 aandelen van over de hele wereld. Hieruit selecteert hij zorgvuldig 40 à 80 aandelen, allemaal van bedrijven die bijdragen bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals; SDG’s*) van de Verenigde Naties.

Kansen voor beleggers

Geloof jij ook in de noodzaak van een omslag naar een circulaire economie en wil je bijdragen aan een duurzamere wereld? Met uitzicht op goede rendementen? Kies dan voor RobecoSAM Circular Economy Equities en maak deel uit van dit duurzame groeiverhaal.

* Dit fonds draagt bij aan SDG 2 (geen honger), SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 8 (waardig werk en economische groei), SDG 9 (industrialisering, innovatie en infrastructuur) en SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie).

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten