Op weg naar netto nul

Beleggingskans

De laatste 8 jaar waren de warmste ooit gemeten. Toch is er hoop: als de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen is er een goede kans dat we de opwarming van de aarde kunnen beperken. Maar dan moet er nu wel enorm worden geïnvesteerd. Dat biedt kansen voor beleggers.

RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities

Investeren in de route richting netto nul

  • Share
RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities

Met dit fonds beleg je wereldwijd in bedrijven die de CO₂-uitstoot helpen terugdringen. Zo draag je bij aan een oplossing voor het klimaatprobleem.

Koop dit fonds
  • Beleg in 5 krachtige thema’s tegelijk
  • 30 tot 40 bedrijven die de omslag mogelijk maken
  • Enorme investeringen zijn nodig

Sinds ongeveer 1880 zijn er betrouwbare gegevens over de gemiddelde temperatuur op aarde. Die laten zien dat de afgelopen acht jaren allemaal tot de warmste behoorden. Snelle actie is dus nodig. Als we wereldwijd elk jaar 7% minder CO2 uitstoten is er een goede kans dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 tot 2 graden. Dat lijkt misschien niet veel. Toch betekent dit dat de totale uitstoot binnen vier jaar al een kwart lager is dan nu. En binnen tien jaar ruim de helft. Wereldwijd wordt er daarom flink meer geïnvesteerd in de route naar netto nul. Bedrijven die de CO2-uitstoot helpen terugdringen kunnen daarvan profiteren.

Meer dan elektrisch rijden en groene energie

Bij ambities om de CO2-uitstoot te verlagen, gaat de aandacht vaak al snel uit naar elektrisch rijden en groene energie. Maar om de doelstellingen te halen, is veel meer nodig dan meer windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. De helft van het broeikasgas komt namelijk op heel andere manieren in de lucht. Bijvoorbeeld doordat bossen verdwijnen om plaats te maken voor landbouwgrond, door uitstoot in de industriesector of door de bouw van nieuwe woningen en kantoren.

Duurzame gebouwen

Ruim een tiende van alle CO2 die in de lucht komt, is afkomstig van de vastgoedsector. Om dat tegen te gaan, voeren veel steden en landen nieuwe regelgeving in die hoge eisen stelt aan de duurzaamheid van kantoren en andere gebouwen. In New York is wetgeving ingevoerd onder de naam ‘Local Law 97’, met als doel de CO2-uitstoot van gebouwen met 40% te verlagen. Volgens een schatting van Urban Green Council zijn hiervoor duurzaamheidsinvesteringen van USD 24,3 miljard nodig.

Vijf krachtige groeimarkten

New York staat hierin niet alleen. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks 8 miljard euro aan energie verspild doordat gebouwen onvoldoende geïsoleerd zijn. RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities belegt in fabrikanten van isolatiemateriaal en slimme energie-oplossingen voor kantoorpanden. Daarnaast focust het fonds op vier andere segmenten: transport, natuur, industrie en energie. De totale investeringen die in deze markten nodig zijn om de klimaatdoelen te halen, lopen op tot 5.000 miljard dollar per jaar (bron: IEA; GS Sustain; McKinsey; BAML research).

Financiële en duurzame doelstelling

Het fonds belegt in 30 tot 40 aandelen in deze themagebieden met een aantrekkelijke waardering en goede financiële vooruitzichten. De uitstoot van deze aandelenportefeuille moet bovendien jaarlijks met minstens 7% verlaagd worden. Door de dubbele doelstelling van financieel en duurzaam rendement, wordt het fonds geclassificeerd als Artikel 9 (donkergroen) fonds.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten