Slim beleggen in slimme materialen

Ondanks de beperkte voorraad neemt de vraag naar (natuurlijke) hulpbronnen steeds meer toe. Beleggingen in slimme materialen en robotica bieden daarom interessante kansen op de lange termijn.

RobecoSAM Smart Materials Fund

Beleggingen in slimme materialen en robotica bieden daarom interessante kansen

  • Share

Door de toenemende bevolkingsgroei, het stijgen van het besteedbare inkomen en toenemende industrialisatie komen de wereldwijd beschikbare hulpbronnen en grondstoffen steeds verder onder druk te staan. Deze trend heeft ervoor gezorgd dat we steeds innovatiever worden in onze productieprocessen, en slimme materialen en robotica gebruiken om onze producten en productieprocessen te verbeteren en de kosten laag te houden.

Slimme materialen

Om in te spelen op de stijgende brandstofprijzen zijn vliegtuigfabrikanten bijvoorbeeld al jaren bezig om hun toestellen lichter te maken zodat deze minder brandstof verbruiken. Ze doen dit onder andere door staal te vervangen door koolstofvezels, een slim materiaal dat vier keer lichter en maar liefst tien keer sterker is dan staal.

Slimme batterijen

Ook wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van slimme(re) batterijen en accu’s voor wearables, smartphones en elektrische auto’s. Deze batterijen kunnen meer energie opslaan en gaan dus langer mee. De verwachting is dat slimmere batterijen het bereik van elektrische auto’s kunnen verdubbelen. Daarnaast wordt er ook gesleuteld aan accu’s die binnen twee minuten voor 70% opgeladen zijn.

Slimme productieprocessen

Maar ook onze productieprocessen kunnen slimmer, bijvoorbeeld met behulp van robotica in plaats van (steeds duurder wordend) personeel. Met name in opkomende markten liggen hier veel kansen. China ziet de voordelen van meer automatisatie al (betere veiligheid, betere kwaliteit en efficiënter werken) en heeft daarom ambitieuze doelen gesteld: in sommige steden moeten productieprocessen in 2020 voor 80% geautomatiseerd zijn.

Ook slim beleggen in slimme materialen?

Bij Robeco geloven we dat dit soort voorbeelden van innovatie bijdragen aan een economie die beter in kan spelen op hulpbron- en grondstofschaarste. Daarom investeert het RobecoSAM Smart Materials Fund in innovatieve basismaterialen en in technieken die zorgen voor meer efficiency in de winning, verwerking en het gebruik van hulpbronnen.

Slim beleggen

Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen doe je om een doel te bereiken, wanneer je dat doel wilt bereiken is bepalend hoe lang en met welk risico je een belegging aan kunt gaan. Hierbij geldt hoe meer rendement je wilt behalen, hoe hoger het risico je bereid moet zijn om te nemen. Des te langer je wilt beleggen, des te groter de kans dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Maar onthoudt dat je belegging ook in waarde kan dalen. Dus beleg alleen met geld dat je over hebt en zorg dat je buiten jouw beleggingen om een buffer hebt voor onverwachtse uitgaven.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten