Water: onze waardevolste hulpbron

Zuiver water is op veel plekken schaars. Beleggen in oplossingen voor het waterprobleem biedt aantrekkelijke groeikansen voor beleggers.

RobecoSAM Sustainable Water Fund

Beleggen in oplossingen voor het waterprobleem

  • Share

Relatief weinig water voor heel veel mensen

Slechts 7 liter van iedere 100.000 liter water in de wereld is veilig voor consumptie. En de resterende hoeveelheid moet door meer dan 7 miljard mensen worden gedeeld. Het water is ook niet gelijk verdeeld over de wereld: 1,2 miljard mensen leven in gebieden met waterschaarste.

De industrie gebruikt ca. 20% van al het water

Voor alles – van het produceren van kleding, voedsel en elektronische gadgets tot het opwekken van elektriciteit – is heel veel water nodig. Technologieën voor het recyclen van industrieel water kunnen helpen om de druk op onze watervoorraad te verlichten en de vervuiling te beperken. Bekijk ook de video.

Groeiende middenklasse in opkomende markten

Een belangrijke oorzaak van de enorme groei van het waterverbruik is de groeiende middenklasse in opkomende markten. Als het besteedbare inkomen van deze mensen stijgt, veranderen ze hun eetpatroon en gaan ze meer vlees eten. Er is 15.500 liter water nodig voor de productie van 1 kilo rundvlees (Bron: Universiteit Twente). De totale vraag naar water zal in 2030 40% hoger zijn dan de hoeveelheid die beschikbaar is.

Verpakt water heeft frisdrank ingehaald

Door de zorgen over gezondheid en obesitas is de wereldwijde consumptie van frisdranken voor het eerst gedaald, terwijl de consumptie van verpakt water in rap tempo toeneemt (in de laatste 10 jaar met zo’n 50%). De groeipercentages zijn in Azië het hoogst (meer dan 10% per jaar), en daar woont het grootste deel van de wereldbevolking.

70% van het totale waterverbruik gaat naar de landbouw

Innovatieve bedrijven ontwikkelen oplossingen om de waterschaarste te beperken, de kwaliteit te verbeteren en efficiënter gebruik van deze kostbare natuurlijke hulpbron mogelijk te maken. Door voor technologieën als druppelirrigatie te kiezen kunnen boeren het waterverbruik voor hun gewassen met wel 70-80% terugdringen.

RobecoSAM Sustainable Water Fund kopen

RobecoSAM Sustainable Water Fund belegt in oplossingen voor het waterprobleem.

Slim beleggen

Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen doe je om een doel te bereiken, wanneer je dat doel wilt bereiken is bepalend hoe lang en met welk risico je een belegging aan kunt gaan. Hierbij geldt hoe meer rendement je wilt behalen, hoe hoger het risico je bereid moet zijn om te nemen. Des te langer je wilt beleggen, des te groter de kans dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Maar onthoudt dat je belegging ook in waarde kan dalen. Dus beleg alleen met geld dat je over hebt en zorg dat je buiten jouw beleggingen om een buffer hebt voor onverwachtse uitgaven.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten