Beleggingslessen: laat de tijd het werk doen

| Beleggen

Beleggen is alleen geschikt voor wie een lange adem heeft. Naarmate uw investeringshorizon langer is, neemt de kans op een aantrekkelijk rendement toe.

  • Share

Het is zaak om even goed door uw financiën te lopen voordat u begint met beleggen. Als u elke maand nauwelijks tot geen geld overhoudt of als u nauwelijks een buffer heeft voor onvoorziene of vervangingsuitgaven, is het verstandig om te wachten met het zetten van een stap over de drempel van de beurs. Daarnaast moet u bereid zijn om risico te nemen over uw vermogen om een beter resultaat na te streven dan sparen. Robeco belegt sinds 1929. De belangrijkste les die we geleerd hebben is dat de richting van de financiële markt zich niet laat voorspellen, maar dat beleggers die bereid zijn om ondanks de prijsschommelingen een consistente koers volgen op de lange termijn daarvoor beloond worden. Beleggers in Robeco-fondsen profiteren van de kennis en ervaring die in bijna 90 jaar beleggen is opgedaan. In deze serie artikelen kunt u lezen wat de andere voordelen zijn van beleggingsfondsen en wat u als beginnende belegger mag verwachten.

Zelfs de beste belegger weet niet of de aandelenkoersen de komende dagen of weken gaan stijgen of dalen. Het is een aardig tijdverdrijf om te voorspellen of een beursindex op een bepaalde dag hoger of lager gaat sluiten, maar het heeft niets te maken met beleggen als middel om op de lange termijn vermogen op te bouwen. De sleutelwoorden in die zin zijn ‘lange termijn’.

Totaalrendement van S&P 500 Index sinds 1871 / Bron: Robert Shiller

Als uitgangspunt hebben we hier de S&P 500 index genomen. Een aandelenindex van de Verenigde Staten. In de bovenstaande grafiek ziet u dat de rendementen na één jaar beleggen in het verleden behoorlijk varieerden. De staaf met een rendement van 0% tot 10% is het langst. Gemiddeld kwam het rendement bijna eens in de vier jaar (23%) binnen deze bandbreedte uit. Aan de linker- en rechterkant van de hoogste staaf worden de balkjes steeds korter, wat betekent dat deze rendementen in het verleden minder vaak zijn voorgekomen. De kans dat u een rendement haalde van -10% of lager is 16%. Dat betekent dat u er rekening mee moet houden dat u gemiddeld eens in de zes jaar de waarde van uw beleggingen flink ziet dalen.

Totaalrendement van S&P 500 Index sinds 1871 / Bron: Robert Shiller

Als de gemiddelde rendementen over een periode van vijf jaar naast die van een jaar worden gelegd, valt al snel op dat de middelste groep staven langer worden. Het komt regelmatig voor dat het rendement heel hoog of heel laag ligt als u voor een periode van één jaar belegt. Bij een periode van vijf jaar is die kans heel erg veel kleiner geworden, aangezien goede jaren het effect van slechte periodes opheffen en andersom. De kans op een gemiddeld rendement van -10% of minder was over een periode van vijf jaar nog maar 1%. Dat is 1 op 100, tegenover 1 op 16 bij een beleggingsperiode van slechts een jaar.

Totaalrendement van S&P 500 Index sinds 1871 / Bron: Robert Shiller

Naarmate de beleggingsperiode langer wordt, neemt de kans toe dat het gemiddelde rendement tussen 0% en 10% uitkomt. In het verleden lag het daadwerkelijke rendement maar liefst 87% van de tijdsperiodes van twintig jaar binnen deze bandbreedte. Oftewel: met een beleggingshorizon van twintig jaar, had u 7 van de 8 keer een dergelijk rendement behaald.

Vroeg beginnen

Hoe langer uw beleggingshorizon is, des te groter is historisch gezien uw kans op een positief rendement. Dat komt omdat er meer goede dan slechte beleggingsjaren zijn, zodat eventuele verliezen op termijn worden gecompenseerd door jaren met mooie rendementen. Het kan dan ook een groot voordeel als u vroeg begint met beleggen, aangezien de tijd dan in uw voordeel werkt. Daarbij is het overigens niet nodig om in één keer met een flink bedrag in te stappen; maandbeleggen is een prima keuze als u naast de spaarbuffer elke maand een beetje geld overhoud.

Verder dan de waan van de dag

Ten slotte is het zaak om nooit uit het oog te verliezen dat rendementen niet te voorspellen zijn en dat uw uitzicht op een aantrekkelijk rendement toeneemt naarmate uw beleggingshorizon langer wordt. Met die gedachte in het achterhoofd is het vaak een stuk makkelijker om door te gaan met beleggen in periodes met tegenvallende rendementen en slecht economisch nieuws.

In het kort: beleggen voor de lange termijn

  • Aandelenrendementen zijn niet te voorspellen
  • Er zijn meer goede dan slechte beleggingsjaren – hoe langer uw horizon des te groter is uw kans op een positief rendement

Heeft u een lange adem, bent u bereid risico te nemen en zo de kans te vergroten op een aantrekkelijk rendement? Bekijk dan de beleggingsfondsen van Robeco. Of bekijk Robeco PLUS voor meer informatie over zelf fondsbeleggen met hulp van onze experts.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten