Beleggingsmisvatting: met beleggen word je snel rijk

| Beleggen

Met beleggen zal je niet snel heel rijk worden. Op de lange termijn kan beleggen echter wel een goed middel zijn om je vermogen te laten groeien tot een mooi bedrag.

  • Share

Je hebt vast wel eens verhalen gehoord van beleggers die binnen enkele weken enorme winsten boekten en nooit meer hoeven te werken.  Voor elk van dit soort succesverhalen zijn er echter minstens evenveel verhalen over investeerders die grote verliezen leden en soms zelfs al hun geld kwijt raakten. Dat komt doordat het alleen mogelijk is om binnen korte tijd een hoog rendement te halen door het nemen van zeer grote risico’s. Als je dat doet, is er altijd ook een grote kans op forse verliezen. De meeste succesverhalen op lange termijn komen dan ook van beleggers die een gecalculeerd risico nemen en daar na verloop van jaren voor beloond worden.

Bron: MSCI World Index dec 1996 – dec 2016

Wat had beleggen jou opgeleverd?

Een belegging in de MSCI World Index - een mandje aandelen van ruim duizend van de grootste bedrijven ter wereld - had tussen 1992 en 2016 een gemiddeld rendement opgeleverd van 8% per jaar. In het koersverloop van die index zijn overigens geen beleggingskosten meegenomen. Het jaarrendement spreekt niet zo tot de verbeelding als de enorme winsten waar je misschien soms over hoort. Maar het zorgt er wel voor dat de waarde van een goed gespreide belegging over een lange periode – waarin de koersen zowel stijgen als dalen – behoorlijk kan toenemen. Wie twintig jaar geleden EUR 1.000 had belegd in de MSCI World Index en ondanks koersdalingen gewoon was blijven zitten, zou nu een bedrag van ongeveer EUR 3.500 op zijn beleggingsrekening hebben staan. In het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het is natuurlijk wel interessant om te kijken. wat beleggen jou had op kunnen leveren.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten