Beleggingstip: het belang van spreiden

| Beleggen

Als belegger krijg je zowel te maken met bedrijfsspecifieke als marktrisico’s. Een goede spreiding is de beste strategie om deze beleggingsrisico’s te verminderen.

  • Share
Robeco PLUS

Jouw visie PLUS onze kennis: Zelf beleggen met Robeco Plus

Ontdek Robeco PLUS

Elke belegger weet dat de waarde van zijn investering zal fluctueren. Maar wist je ook dat risico verschillende vormen kan aannemen? Het komt geregeld voor dat de beurskoers van een aandeel stijgt of daalt door nieuws dat alleen betrekking heeft op het bedrijf. Voorbeelden daarvan zijn de publicatie van jaarcijfers of bij een brand in een fabriek. Dit is het zogeheten bedrijfsspecifieke risico. Het is mogelijk om dit risico te verkleinen door je beleggingen te verdelen over aandelen van meerdere bedrijven. Als een van die aandelen hard onderuit gaat door een grote tegenvaller, komt die klap veel minder hard aan als je je vermogen spreid over dertig aandelen dan wanneer je slechts in twee of drie aandelen belegt. De beleggingsfondsen van Robeco beleggen in tientallen of soms wel honderden verschillende aandelen of obligaties.

Marktrisico

Behalve door bedrijfsspecifieke factoren worden beurskoersen ook beïnvloed door ontwikkelingen die de hele markt raken. Hierbij kan je denken aan de publicatie van economische cijfers of verkiezingen. Dit soort ontwikkelingen valt in de categorie marktrisico. In tegenstelling tot het bedrijfsspecifieke risico is het niet mogelijk om de portefeuille via het spreiden over meerdere aandelen te beschermen tegen het marktrisico. Het verminderen van deze vorm van risico, vraagt om een andere aanpak.

Spreiden

Een goede manier om de invloed van het marktrisico te verkleinen is door het vermogen te verdelen over verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, bedrijfsleningen en staatsobligaties. Een beleggingscategorie zoals staatsobligaties reageert namelijk vooral op rentebesluiten, inflatienieuws en bijstellingen van de kredietwaardigheid. Aan de andere kant is het koersverloop van aandelen juist gevoelig voor bedrijfsnieuws en verschuivingen in het marktsentiment. Wil je niet zelf met de spreiding tussen de verschillende categorieën bezig zijn? Er zijn speciale mixfondsen die het vermogen verdelen over verschillende categorieën (meestal aandelen, obligaties en cash). Dankzij die spreiding zijn ze minder gevoelig zijn voor de grillen van de aandelenmarkt. Je kunt natuurlijk ook zelf met de Robeco Fonds Selector op zoek gaan naar een mooie mix van fondsen die zich richten op verschillende marktsegmenten.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten