Beleggingsvisie augustus 2018

| Visie

Nederland zuchtte in juli onder de hitte en droogte. Het begin van de vakantieperiode, wat betekent dat het op de financiële markten meestal wat rustiger is. Niettemin wist de Nederlandse AEX-index in de afgelopen maand een stand van 576 punten te bereiken, een stand die we sinds 2001 niet meer op de borden hebben gezien. Ook de Amerikaanse aandelenbeurzen kropen langzaam maar zeker weer richting recordstand.

  • Share

Goede bedrijfscijfers

Dat juist de Amerikaanse aandelenbeurs in juli sterk presteerde, had te maken met de gepresenteerde bedrijfscijfers over het eerste halfjaar. Hoewel de verwachtingen al aardig hoog gespannen waren, slaagden veel bedrijven erin om deze verwachtingen te overtreffen. In Europa lukte dat ook wel, maar minder uitgesproken. Behalve goede bedrijfscijfers, blijven ook de macro-economische cijfers er goed uit zien.

Lucht deels geklaard

De risico’s voor beleggers zitten op dit moment met name in de politieke hoek. Het handelsconflict tussen de VS enerzijds en China en Europa anderzijds, blijft een bron van onrust. In de ontmoeting eind juli tussen de Europese Commissie-voorzitter Juncker en president Trump werd een deel van de lucht geklaard. Sommige waarnemers concludeerden weinig anders dan dat er werd afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan het makkelijker maken van handel tussen beide machtsblokken. Uiteraard kan een enkel twitterbericht van president Trump alles weer anders maken, maar het signaal is in ieder geval positief ontvangen.

Aandelen iets verhoogd

Gezien de aanhoudende goede cijfers en het positieve aandelensentiment, hebben we het gewicht voor de categorie aandelen naar iets bovengemiddeld opgehoogd. Hierbij houden we een voorkeur voor ontwikkelde markten. Voor opkomende landen handhaven we een licht onderwogen positie omdat zij met name last hebben van het handelsconflict. Nog los van de problemen in andere grote opkomende landen, zoals Turkije, Brazilië en Zuid-Afrika.

Bedrijfsobligaties verlaagd

De Europese Centrale Bank besloot in juni dat ze per eind 2018 gaat stoppen met het lopende stimuleringsprogramma. Hieronder valt ook het opkoopprogramma voor bedrijfsobligaties, dat dan dus niet meer op ondersteuning vanuit de ECB kan rekenen. Wij verwachten dat de risico-opslag voor bedrijfsobligaties hierdoor gaat toenemen, waardoor ze de komende periode hun aantrekkelijkheid beginnen te verliezen. We hebben daarom het gewicht voor bedrijfsobligaties verlaagd naar neutraal. 

We handhaven een neutrale positie voor staatsobligaties. We verwachten nog steeds dat de beweging van de kapitaalmarktrente uiteindelijk opwaarts zal zijn. Op dit moment is er echter te veel - met name politieke - tegenwind waardoor beleggers steeds weer op zoek gaan naar zekerheid en dus staatsobligaties kopen. Hierdoor blijft de rente voorlopig op een laag niveau. Voor high yield-obligaties blijven we voorzichtig en willen we een lager dan gemiddeld gewicht aanhouden.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten