Beleggingsvisie december 2017

| Visie

Vergeleken met september en oktober waren de wereldwijde effectenbeurzen in november iets minder uitbundig. In Europa was er over het algemeen zelfs sprake van een daling. De Nederlandse AEX-index leverde 2,4% in. Daar stond tegenover dat in Azië de markten verder stegen en ook de Amerikaanse aandelenmarkt sloot de maand met een winst van ruim 3%.

  • Share

Weinig te doen

Op zich gebeurde er in november niet al te veel op de financiële markten. Het cijferseizoen liep begin van de maand langzaam ten einde, met over het algemeen goede bedrijfsresultaten. De macro-economische cijfers die in de verschillende economische blokken gepubliceerd werden, wezen onveranderd dezelfde, positieve kant op. En ook op het politieke vlak was eigenlijk niet iets dat de beleggers in beweging bracht. Zelfs een raketlancering van Noord-Korea aan het eind van de maand, moeizame Brexit-onderhandelingen of lange coalitieonderhandelingen in Duitsland; beleggers haalden hun schouders op. De meeste beweging zat in november in de olieprijs. Brent Crude, de belangrijkste olieprijs voor West-Europa, steeg 3% en noteert zo’n 20% hoger t.o.v. 3 maanden geleden. Hoewel het jaar natuurlijk nog niet voorbij is, ligt het historisch gezien in de lijn der verwachting dat er in december ook niet veel gaat gebeuren in verband met de diverse feestdagen.

Voorspelbaar

In de VS werd Jerome Powell zoals verwacht benoemd tot opvolger van Janet Yellen als voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Qua rentebeleid zal er waarschijnlijk nauwelijks wat veranderen. Dit betekent in de praktijk dat er heel voorzichtig gemanoeuvreerd wordt om de financiële markten niet te verrassen. In november werd bijvoorbeeld al een voorschot genomen op een aankondiging van een renteverhoging medio december. Met de daadwerkelijke verhoging houdt iedereen nu al rekening en dan volgt er normaal gesproken geen enorme koersreactie.

Stevig accent in aandelen

Gegeven de aanhoudend goede bedrijfs- en economische cijfers houden we vast aan ons stevige accent in de aandelenmarkten. Europese aandelen zijn naar onze mening achtergebleven bij de markt, ze zijn relatief goedkoop en profiteren nog steeds van de steun van de Europese Centrale Bank (ECB). Europese aandelen zijn daarom het sterkst aangezet. Hetzelfde geldt voor Japanse aandelen, zij het iets minder sterk. We vinden Amerikaanse aandelen minder aantrekkelijk, omdat we denken dat de koersen al te ver vooruit gelopen zijn op de ontwikkeling van de toekomstige winsten. Met andere woorden: Amerikaanse aandelen zijn duur.

Meeste obligatiecategorieën niet aantrekkelijk

De toonaangevende Duitse tienjaarsrente beweegt al sinds de zomer binnen een strakke bandbreedte. Ook nadat de ECB eind oktober haar gewijzigde stimuleringsbeleid vanaf januari 2018 aankondigde, gebeurde er eigenlijk weinig met de rente. Wij verwachten echter dat o.a. de aanhoudende economische groei ervoor gaat zorgen dat de rente uiteindelijk zal oplopen. De categorie obligaties als geheel geven wij daarom een lager dan gemiddeld gewicht in onze beleggingsvisie. Met name staatsobligaties vinden we niet aantrekkelijk en ook aan high yield-obligaties kennen we benedengemiddeld gewicht toe. We zijn alleen nog positief over obligaties uit opkomende landen, die een relatief aantrekkelijke rentevergoeding bieden.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten