
Beleggingsvisie juni 2018
| VisieIn de eerste helft van mei zette de stijgende trend op de aandelenmarkten aanvankelijk door. Vanaf april waren het vooral de financiële waarden en de energiebedrijven die profiteerden van respectievelijk een oplopende rente en olieprijs. In de tweede helft van mei sloeg de stemming echter als een blad aan de boom om toen politieke ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgden.
Duidelijk signaal
In Italië was er bijna een nieuwe regering totdat president Mattarella een veto uitsprak over de voorgestelde minister van Financiën, die bekend staat als tegenstander van de euro. De financiële markten hadden via scherp dalende aandelen- en obligatiekoersen al laten weten weinig te zien in deze man. President Mattarella werd zodoende verweten meer naar de financiële markten te luisteren dan naar het volk. De ontwikkelingen in Italië volgen elkaar nog steeds snel op. Inmiddels is er toch een nieuwe regering, maar we verwachten dat de onrust nog wel even aanhoudt. We blijven daarom voorzichtig met beleggingen in dit land.
Ongekende beweeglijkheid op obligatiemarkt
De Europese beurzen schoten onmiddellijk in een ‘risk off’ modus. Aandelenbeurzen daalden en beleggers verruilden hun beleggingen in staatsobligaties van de Zuid-Europese landen voor het veilige Duitsland. In een paar dagen daalde de toonaangevende Duitse 10-jaars rente hierdoor van boven de 0,5% tot onder de 0,20% en stond daarna even zo snel weer in de buurt van de 0,40%. Een ongekende beweeglijkheid, die de obligatierendementen sterk beïnvloedde. Europese aandelen eindigden mei slechts een fractie lager met dank aan de stijgingen eerder in de maand. De Nederlandse AEX-index sloot een turbulente meimaand af met een klein verlies van 0,5%.
Handelsconflict nog niet afgelopen
Ook de Amerikaanse president Trump eiste zijn plaats op het toneel weer op. Aanvankelijk leek het alsof er enige ontspanning was in het handelsconflict tussen de VS en China, maar dit overleg zit nog steeds muurvast. Trump dreigde eind mei met extra maatregelen, ook tegenover andere handelspartners van de Verenigde Staten. Ook de met instemming begroette top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd met een pennenstreek doorgehaald. Inmiddels lijkt het erop dat de ontmoeting alsnog doorgaat.
Categorie aandelen behoudt voorkeur
Brent crude, voor de West-Europese markt de belangrijkste olieprijs, steeg ook in mei verder met 4,4%. De Amerikaanse tegenhanger WTI daalde echter 2,2%. De overweging voor de energiesector heeft positief uitgepakt dankzij de relatief sterke stijging van de sector. Deze positie is weer terug naar 'neutraal' door het afvlakken van de olieprijs. Door de toegenomen onzekerheid op de financiële markten geven we de voorkeur aan een iets minder grote overweging voor aandelen.
Binnen de regio’s handhaven we de neutrale posities voor de ontwikkelde markten en de onderwogen positie voor opkomende markten.
Verdere rentestijging verwacht
Staatsobligaties blijven wat ons betreft onaantrekkelijk. Met name obligaties uit Zuid-Europese landen hadden het in mei zwaar, waarbij Italiaanse staatsobligaties 6,6% inleverden. Duitse staatsobligaties wonnen juist 1,7%. We hebben wel de fors lagere rentegevoeligheid van de obligatieportefeuille iets teruggebracht. We houden vast aan een lagere rentegevoeligheid omdat we uiteindelijk rekening houden met een rentestijging. Bij een stijgende rente dalen de obligatiekoersen.
Bedrijfsobligaties leveren nog steeds een iets hogere rente op dan spaargeld. Europese bedrijfsobligaties worden tot op heden nog gesteund door aankopen vanuit de Europese Centrale Bank en bleven in mei aardig liggen. Het accent in obligaties van opkomende landen is teruggebracht door tegenvallende valutaire ontwikkelingen en vooruitzichten bij enkele belangrijke opkomende landen. De totale categorie obligaties geven we onveranderd een minder dan gemiddeld gewicht.