Beleggingsvisie september 2018

| Visie

In augustus namen de Amerikaanse aandelenmarkten duidelijk het voortouw. De brede Amerikaanse aandelenindex S&P500 steeg 2,8%, waarmee het de rest van de aandelenmarkten met gemak achter zich liet én een nieuwe recordstand noteerde. Vooral de Europese aandelenbeurzen eindigden augustus in mineur. De Nederlandse AEX-index sloot met een verlies van -2,8% de maand af.

  • Share

Voortzetting

De Amerikaanse aandelenmarkt ging dus vrolijk verder waar het in juli al mee bezig was: rustig stijgen. En dat gebeurde ondanks de nodige onrust op de achtergrond. Zoals alle ontwikkelingen rond president Trump, en de vele internationale borden waarop hij aan het schaken is met bijvoorbeeld de handelstarieven. Als beleggers echter kijken naar de onderliggende Amerikaanse economie, dan zijn er weinig redenen waarom de koersen nu zouden moeten gaan dalen. De bedrijfswinsten zijn sterk, de werkloosheid is laag, de belastingplannen beginnen door te werken en de dollar wordt sterker ten opzichte van de meeste andere valuta. Wij verwachten dat in september volgens plan de rente weer een stapje verhoogd zal worden. Ten opzichte van andere regio’s ligt onze voorkeur op dit moment bij de VS.

Europa blijft achter

In Europa is het politiek gezien een stuk onrustiger, wat momenteel een negatief effect heeft op de aandelenbeurzen. Brexit blijft doorzeuren en de begrotingsbesprekingen van de Italiaanse regering, die eigenlijk pas in oktober op de rol staan, werpen hun schaduw vooruit. De nieuwe regering is er weinig aan gelegen Europa te plezieren. Beleggers trekken zich dus alvast terug uit Italië, zowel op de aandelenmarkt als op de obligatiemarkt. Wij zijn om die reden voorzichtig met beleggingen in Europa, en Italië in het bijzonder, en willen om die reden een minder dan gemiddeld gewicht aanhouden. De overweging in de VS staat hier tegenover waardoor we voor aandelen van ontwikkelde landen als geheel een positieve verwachting hebben.

Moeilijke periode opkomende landen

Opkomende landen hebben het nog steeds zwaar. In China, een van de belangrijkste opkomende landen, ging de beurs in de afgelopen maand 3,8% achteruit. Het land ondervindt de negatieve gevolgen van het handelsconflict met de VS. Turkije bepaalde met name in de eerste helft van augustus het sentiment op de markten. De Turkse lira kwam in een vrije val terecht na de weigering van de Turkse centrale om iets aan de kunstmatige, lage rente te doen. De meeste valuta van opkomende landen moesten door deze ontwikkelingen inleveren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. We hebben voor aandelen van opkomende landen daarom een minder dan gemiddelde positie.

Obligatiemarkten vrij rustig

Obligatiebeleggers keerden in augustus twee categorieën de rug toe. Enerzijds werden Italiaanse staatsobligaties de deur uit gedaan en anderzijds werden staatsobligaties uit opkomende landen in de uitverkoop gedaan. Beleggers kozen voor de traditionele veilige havens, zoals Duitse staatsobligaties. Ook obligaties in de VS waren gewild. De rentes zijn daar een stuk hoger dan in Europa, maar je moet wel rekening houden met de valutaontwikkelingen. Valutarisico’s afdekken is relatief duur. Obligaties als geheel geven wij nu een kleine onderweging ten gunste van aandelen. Dat komt door onze negatieve verwachting voor high yield-obligaties. Hoewel deze categorie inmiddels iets aantrekkelijker aan het worden is. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties hebben beide een neutraal gewicht. Dat geldt ook voor obligaties uit opkomende landen, maar hier blijven we extra alert op de ontwikkelingen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten