Beleggingsvooruitzichten 2022-2026: verdere groei of stagflatie?

| Visie

De komende jaren liggen de beleggingsrendementen mogelijk iets lager dan beleggers gewend zijn. In de jaarlijkse uitgave van de ‘Expected Returns’ schetst Robeco een beeld van wat beleggers onder verschillende omstandigheden kunnen verwachten.

  • Share

Een belegging in wereldwijde aandelen had sinds 1900 een gemiddeld jaarrendement opgeleverd van 8%. Gecorrigeerd voor inflatie blijft daar ruim 5% van over. Voor beleggers is het natuurlijk vooral interessant om te kijken hoe de toekomst eruit ziet. Robeco brengt elk jaar in kaart wat er de komende vijf jaar verwacht mag worden qua beleggingsrendementen.

Hoe hoog de beleggingsrendementen in de periode tot 2026 zullen zijn, hangt er grotendeels vanaf hoe de wereldeconomie zich in deze periode ontwikkelt. In het meest aannemelijke scenario op basis van de analyses (basisscenario) is er ook na het snelle herstel van de coronaschok ruimte voor verdere groei. Door zeer lage of negatieve rentes kiezen consumenten er dan voor om relatief veel geld uit te geven en wat minder te sparen. De groeiende vraag leidt er ook toe dat bedrijven meer investeren in nieuwe capaciteit en dat de lonen iets oplopen.

Verwachte rendementen 2022 - 2026

Basisscenario: de verwachting voor aandelen en obligaties

Het vooruitzicht dat de economie in het basisscenario de komende jaren verder groeit, is gunstig voor de aandelenmarkten. Toch ligt het verwachte rendement van 4,25% voor aandelen uit de ontwikkelde wereld beduidend lager dan het historische gemiddelde. Dat geldt ook voor het verwachte rendement van 4% voor aandelen uit opkomende markten. De belangrijkste reden voor deze relatief lage rendementsverwachting is de fors opgelopen waardering van aandelen, na de scherpe koersstijgingen sinds half maart 2020.

De renteontwikkeling heeft veel impact op het verwachte rendement van obligaties. In het basisscenario komt de rentestand op obligatiemarkten in de eurozone hooguit tijdelijk boven de 0% uit. De naar verwachting negatieve rentestand zorgt er in combinatie met inflatie voor dat de rendementsprognose voor zeer kredietwaardige Europese staatsobligaties uitkomt op -1,5%.

In andere delen van de obligatiemarkt zijn de rendementsvooruitzichten in het basisscenario wat beter. De rentevergoeding van wereldwijde bedrijfsobligaties is wat hoger dan die van staatsobligaties en het aantal faillissementen blijft dankzij het economische herstel laag. Dat levert voor beleggers in highyieldobligaties wat meer rendement op door het extra risico dat ze lopen ten opzichte van wereldwijde bedrijfsobligaties.

Negatief scenario: stagflatie

Het is uiteraard niet zeker dat de economische groei doorzet. In het negatieve scenario komt die groei onder druk te staan door nieuwe virusvarianten waartegen de vaccins minder goed werken. Ook houden de tekorten in bepaalde delen van de economie, zoals de chipsector, bij dit scenario langer aan dan waar het nu op lijkt. Omdat de inflatie dan oploopt, komen centrale banken onder druk te staan om de rente te verhogen. Deze combinatie van een stagnerende economie met stijgende inflatie, staat bekend als stagflatie.

In het negatieve scenario zijn Europese staatsobligaties dankzij hun defensieve karakter een relatief goede belegging. Aandelen hebben relatief de slechtste vooruitzichten als het stagflatie-scenario uitkomt.

Gunstig scenario: groei blijft hoog

In het meest gunstige scenario is de opluchting over het onder controle komen van de coronapandemie zo groot, dat mensen hun overtollige spaargeld gaan uitgeven, bijvoorbeeld aan vakanties. Tijdens de virusuitbraak hebben huishoudens per saldo 2.500 miljard dollar extra opzij gezet. Dankzij de hogere consumptie is de economische groei in dit scenario wat sterker dan gebruikelijk, terwijl de inflatie beheersbaar blijft.

Bedrijfswinsten kunnen stevig doorstijgen door productiviteitsverbeteringen, oplopende consumentenuitgaven en meer bedrijfsinvesteringen. Onder deze omstandigheden presteren defensieve beleggingen minder goed. Dat komt omdat beleggers geneigd zullen zijn om wat meer geld te stoppen in beleggingen die van het gunstige economische klimaat profiteren, zoals highyieldobligaties en voornamelijk aandelen.

Benieuwd waarom het ook bij lage verwachte rendementen loont om in obligaties te beleggen? Lees hoe obligaties je portefeuille beter in balans brengen.
Op de hoogte blijven van de economische verwachtingen van Robeco? Bekijk de Market Update

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten