Beleggingsvooruitzichten: economische groei in 2022, maar let op de inflatie

| Visie

De wereldeconomie stevent af op een mooie groei in 2022. Dat is gunstig voor het klimaat op financiële markten, waar inflatie de aandacht blijft trekken.

  • Share

De wereldeconomie stevent na een groei van circa 5,5% in 2021 opnieuw af op een goed jaar. De Wereldbank houdt er rekening mee dat het groeitempo in 2022 net boven de 4% uitkomt. Hoewel een gezonde economische groei bij kan dragen aan een goed beursklimaat, moeten beleggers wel rekening houden met een oplopende inflatie.

Die inflatie wordt veroorzaakt door de maatregelen die overheden hebben genomen bij het bestrijden van de pandemie en van tekorten die onder meer ontstaan door problemen in toeleveringsketens. De kans is echter groot dat de inflatie in de loop van het jaar weer afneemt, als energieprijzen minder snel stijgen of zelfs dalen en als er minder lockdown-maatregelen nodig zijn om de pandemie onder controle te houden.

Rente gaat stijgen

Centrale banken zullen de oplopende inflatie bestrijden via het verhogen van de rente. Als de rente snel stijgt, kan dat ongunstig uitpakken voor aandelen- en obligatiefondsen. Het loont voor beleggers dan namelijk meer de moeite om een groter deel van hun vermogen op een spaarrekening aan te houden. Beleggers moeten er dan ook rekening mee houden dat de beweeglijkheid op financiële markten in 2022 wat kan toenemen door de hogere inflatie en dat het rendement van aandelen vooral gedreven wordt door stijgende bedrijfswinsten.

Overigens zijn er ook sectoren die profiteren van een stijgende rente, zoals bijvoorbeeld waardeaandelen zoals banken en verzekeraars. Het ziet ernaar uit dat de inflatie in de loop van 2022 een hoogtepunt bereikt, om vervolgens weer te gaan dalen. Beleggers hoeven dan minder voor te sorteren op renteverhogingen. Hierdoor kan de druk op met name obligatiekoersen afnemen.

Lange termijn

Beleggen doe je uiteraard voor de lange termijn in plaats van alleen voor het lopende kalenderjaar. Daarom brengt Robeco geregeld in kaart wat de vooruitzichten van de verschillende beleggingscategorieën voor de komende vijf jaar zijn in verschillende scenario’s. Die verwachtingen staan in onderstaande tabel en het bijbehorende artikel lees je hier.

Verwachte rendementen 2022 - 2026

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten