Belegt Robeco in digitale munten zoals de bitcoin?

| Beleggen

Robeco belegt niet in digitale munten zoals de bitcoin, die de afgelopen tijd veel aandacht trekken met flinke koersschommelingen. In plaats daarvan speelt Robeco FinTech in op nieuwe beleggingskansen die ontstaan door de groeiende populariteit van cryptomunten.

  • Share

Iets dat binnen een jaar met meer dan 300% in waarde stijgt, trekt al snel de aandacht van beleggers. Dat geldt dubbel en dwars voor de bitcoin. Er zijn verschillende redenen voor de enorme rally van de digitale munt. Sommige beleggers maken zich bijvoorbeeld zorgen over de schuldenlast die in veel landen sterk toeneemt, als gevolg van de grote economische Covid-19-steunpakketten. Ze zien in de bitcoin een alternatief voor traditionele valuta’s. Andere mensen worden juist aangetrokken door de enorme koersstijging. Ze kopen de munt in de hoop dat de waarde nog verder toeneemt.

Handelen in bitcoins is relatief lastig

Ondanks de enorme stijging en alle aandacht, waren alle bitcoins samen per half januari nauwelijks € 600 miljard waard. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als de beurswaarde van sommige grote Amerikaanse internetbedrijven. Een belangrijk verschil is dat die bedrijven miljarden euro’s winst maken en via slimme innovatie en nieuwe diensten de omzet opvoeren. Bitcoin en andere cryptomunten missen de onderliggende waarde van dit soort bedrijfsactiviteiten. Ook is het een stuk duurder en lastiger om in bitcoins te handelen dan om bijvoorbeeld een aandeel of beleggingsfonds te kopen of verkopen.

Robeco FinTech

Beleggen in de technologische revolutie

Koop dit fonds

Hoe zit het met toezicht?

Een ander verschil is dat beursgenoteerde bedrijven moeten voldoen aan strenge boekhoudregels. Bitcoin en andere cryptovaluta’s vallen buiten het bereik van toezichthouders. Dat geldt niet voor bedrijven die diensten leveren voor het wisselen of opslaan van cryptomunten. In Nederland moeten deze bedrijven zich sinds mei laten registreren bij De Nederlandse Bank. Het toezicht is voornamelijk bedoeld om witwassen via cryptomunten tegen te gaan. Om zich te kunnen registreren, moeten bedrijven onder meer aangeven waar hun klanten het ingelegde geld vandaan hebben.

Schommelende koers

Robeco FinTech belegt bijvoorbeeld in ondernemingen die de cryptohandel en -opslag mogelijk maken, of die zich richten op een bredere inzet van de blockchain-technologie. Blockchain is een systeem voor het vastleggen van allerlei gegevens. Het bijzondere is dat transacties worden bijgehouden op een netwerk van computers, in plaats van op één centrale plaats, zoals bij een bank.

Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om te frauderen met transacties. Deze en andere aantrekkelijke eigenschappen, verleiden ook traditionele financiële bedrijven (zoals banken en verzekeraars) om te investeren in blockchain-apps en -oplossingen. Dat doen taxiplatformen, industrieconcerns en nog veel meer soorten bedrijven overigens ook. Qua innovatie heeft fintech veel te bieden. En daar kunnen beleggers van profiteren.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten