
Ben jij ook zo opgelucht dat oktober voorbij is?
| BeleggenOktober heeft een slechte naam in de beleggingswereld, aangezien in deze maand soms flinke koersdalingen plaatsvonden. Hoe blij mogen beleggers zijn dat de maand achter de rug is?
Beleggers die goed op de hoogte zijn van de beursgeschiedenis, halen opgelucht adem nu oktober voorbij is. In het verleden vonden een paar van de grootste crashes namelijk in deze maand plaats. Oudere beleggers herinneren zich misschien nog 19 oktober 1987. Op deze zogeheten Zwarte Maandag vielen de Amerikaanse beurskoersen plotseling met ongeveer 20% terug. Bovendien begon 90 jaar geleden de grote beurskrach van 1929 ook al in oktober.
Hoe eng was oktober nou echt?
Dit jaar was oktober ondanks aanhoudende onzekerheid over brexit en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten een goede beursmaand. Internationale aandelenkoersen stegen met ongeveer 2%. Ook als je kijkt naar de gemiddelde rendementen op de lange termijn is oktober een stuk minder eng dan je op basis van de correcties van 1987 en 1929 zou denken. Sinds 1928 komt het gemiddelde rendement van Amerikaanse aandelen uit op 0,4%1. In die periode zijn de beurskoersen 38 maal gedaald en maar liefst 53 keer gestegen. Daarmee is het veel meer een doorsnee-beleggingsmaand in plaats van een rampmaand. Toch mogen beleggers blij zijn dan dat oktober achter de rug is.
Beleggen in de winter
In de wintermaanden liggen de aandelenrendementen namelijk gemiddeld hoger dan in de zomermaanden. Over de afgelopen negentig jaar ligt het rendement op Amerikaanse aandelen gemiddeld op ruim 5%1. Uit Robeco-onderzoek naar patronen in de koersgegevens van verschillende financiële markten over de afgelopen twee eeuwen, komt naar voren dat dit effect zich al lange tijd overal ter wereld aftekent. Maar dat betekent niet dat het een goed idee is om alleen maar in de wintermaanden te beleggen.
Beleggen in elk jaargetijde
Regelmatig kopen en verkopen leidt namelijk tot hoge transactiekosten. Bovendien is het rendement in de periode van begin mei tot eind oktober per saldo ook positief. Het gemiddelde rendement van iets meer dan 2% ligt echter wel lager dan in de winter. Overigens brengt beleggen in elk jaargetijde risico’s met zich mee. Het is dan ook zaak om te zorgen voor een goede financiële buffer en alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.
1 Bron: Standard & Poor’s, Haver Analytics