
Betalen met libra? Zo’n vaart loopt het niet.
| VisiePlannen voor de lancering van de nieuwe cryptomunt libra trekken veel aandacht. Het idee erachter is prima, maar er moeten nog flink wat hordes genomen worden voordat je er straks mee kunt afrekenen.
Het leek zo’n goed idee. Een groot social media-bedrijf is van plan om volgend jaar een eigen cryptomunt te lanceren: de libra. In eerste instantie lokte dat voornemen vooral enthousiaste reacties uit. “Met zo’n munt zou het gemakkelijker worden om geld wereldwijd rond te sturen en om te wisselen naar andere valuta’s, tegen tarieven die lager liggen dan wat banken of valutabedrijven in rekening brengen”, vertelt Jeroen van Oerle, co-beheerder van Robeco FinTech.
Overdreven hype
De hype rondom de libra is volgens Van Oerle echter behoorlijk overdreven: “De libra is nu niet meer dan een idee. Er ligt alleen maar een intentieverklaring van een paar grote bedrijven om dingen samen te gaan doen. Voorlopig is er nog geen infrastructuur, geen raamwerk, geen technologie en geen duidelijk business plan. Op papier is het idee achter de libra heel goed en de munt kan een behoorlijke impact hebben op de financiële wereld. Dat is meteen een belangrijke reden waarom het niet vanzelfsprekend is dat toezichthouders snel groen licht gaan geven.”
Open blik, maar geen open huis
In een reactie op het nieuws over de libra vertelde Bank of England-voorzitter Mark Carney dat hij een “open blik wilde houden, maar niet een open huis.” Een woordvoerder van de Europese Centrale Bank vertelde dat het ondenkbaar is dat het samenwerkingsverband zomaar zijn gang kan gaan in het financiële systeem zonder regels om toezicht te kunnen houden, “want dat is gewoon te gevaarlijk”.
Het Amerikaanse Congres ging zelfs nog een stapje verder. Een groep Democratische politici heeft een brief opgesteld waarin gevraagd wordt om het project stil te zetten. Ze vrezen dat de libra een opstapje is naar een nieuw wereldwijd financieel systeem, dat kan concurreren met het Amerikaanse monetaire beleid en de dollar.
Volgende generatie cryptomunten
Het gaat te ver om de libra bij voorbaat af te schrijven. De munt heeft namelijk een heel ander ontwerp dan de eerste generatie cryptomunten zoals de bitcoin of ethereum, die vooral de aandacht trekken met flinke koersschommelingen. Volgens de huidige plannen zou de libra juist een valutamand zijn, waarvan de waarde gedekt is door posities in allerlei andere valuta’s. De hoeveelheid libra’s in omloop verandert dan ook alleen als de omvang van die dekking verandert.
De impact van blockchain
Uiteindelijk kan de blockchain-technologie achter digitale munten zelfs een revolutie ontketenen in de beleggingswereld. Bij Robeco zien we dat er ook nu al mooie kansen liggen voor bedrijven die blockchain-diensten ontwikkelen en voor andere ondernemingen die profiteren van de digitalisering van de financiële sector.
Wil je ook beleggen in de blockchaintechnologie? Lees dan de beleggingskans “Beleggen in Fintech”