
Beursonrust is van alle tijden
| BeleggenBeursonrust met grote koersschommelingen komt vaker voor dan je zou denken. Hoe ga je daar als belegger mee om? De beste strategie is om alleen te handelen als de economische visie of je financiële doelen daartoe aanleiding geven.
In het kort
- Flinke koersschommelingen komen gemiddeld elke 3 à 4 jaar voor
- Belangrijkste reden voor de onrust op dit moment is vrees voor een Amerikaanse recessie
- Het lijkt erop dat het pessimisme te ver is doorgeschoten
De koersbewegingen van de afgelopen maanden zijn minder uitzonderlijk dan je zou denken
De koersschommelingen van de afgelopen maanden waren voor veel beleggers even schrikken. December was zelfs de slechtste maand op aandelenmarkten sinds 1931. Wie de handdoek in de ring gooide, miste echter in de eerste twee weken van het nieuwe jaar een stevig herstel. “Hoewel het aanvoelt als een wilde rit, zijn de koersbewegingen minder uitzonderlijk dan je zou denken”, vertelt Jeroen Blokland, beheerder van de Robeco ONE-fondsen: “In het verleden kwam dit soort marktonrust gemiddeld elke drie tot vier jaar voor.”
Risico en rendement
De koersschommelingen maken volgens Blokland extra veel indruk omdat de periode daarvoor juist buitengewoon rustig verliep: “In 2017 stegen de beurskoersen zonder noemenswaardige uitschieters met circa 20%. De laatste keer dat de koersen zich zo geleidelijk ontwikkelden, was in 1966. Het leek even alsof je bijna zonder risico een mooi rendement kon halen met beleggen. Dat droombeeld is de afgelopen maanden bijgesteld. Op de lange termijn gaan risico en rendement hand in hand.”
Marktonrust geen verrassing, moment wel
Helemaal als een verrassing komt de marktonrust overigens niet. Blokland: “Volatiliteit was het thema van de Robeco-vooruitblik op 2019. In onze ogen was het een kwestie van tijd voordat sommige partijen gingen voorsorteren op een mogelijke recessie in de Verenigde Staten. Het moment waarop dit gebeurt en de snelheid waarmee het gaat, verbaast ons overigens wel. De omvang van de koersdalingen doet bijna vermoeden dat een Amerikaanse recessie onvermijdelijk is.”
Recessie is onwaarschijnlijk
Volgens Blokland wijst het uitgavenpatroon van Amerikaanse consumenten erop dat het voorlopig zover niet komt: “Pas als de onrust op financiële markten erg lang aanhoudt, worden bedrijven voorzichtiger. Dan stellen ze mogelijk grote investeringen uit. In dat geval kan de vrees voor een recessie ertoe leiden dat de economie daadwerkelijk krimpt. Een korte recessie hoeft overigens helemaal niet zo erg te zijn als de marktonrust doet vermoeden. Voor veel beleggers zijn de koersdalingen na de recessies van 2001 en 2008 een schrikbeeld. Die twee recente recessies waren echter een stuk feller dan het historische gemiddelde.”
Niet anders beleggen
De grote koersschommelingen zijn voor Blokland geen aanleiding om anders te gaan beleggen: “Dat doen we alleen als onze economische visie verandert. Wel let ik erop dat ik niet meer handel dan noodzakelijk. Op sommige dagen stijgen of dalen de koersen met 2 à 3 procent. Fondsorders worden pas de volgende handelsdag uitgevoerd en het is dan heel moeilijk om de markt te timen. Voor beleggers met een lange horizon die elke maand een vast bedrag inleggen, zijn de prijsdalingen van eind 2018 overigens niet heel erg. Voor hetzelfde geld kopen ze op dat soort momenten door de lagere prijzen meer aandelen en obligaties. Als je over vijf of tien jaar terugkijkt, is dat een mooi voordeel.”