Beursonrust? Kijk naar de grote lijnen

| Beleggen

De hoge inflatie, toenemende recessievrees en de oorlog in Oekraïne leiden tot dalende koersen van aandelen, cryptomunten en andere risicovolle activa. Wat het extra lastig maakt voor beleggers, is dat staatsobligaties eveneens onder druk staan als gevolg van de stijgende rente.

  • Share

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt om je beleggingsportefeuille. In de eerste helft van 2022 zijn de koersen van wereldwijde aandelen* met 20 procent gedaald. Berichten over de hoge inflatie en oorlog in Oekraïne wakkeren de onzekerheid aan in de financiële wereld. Daar hebben niet alleen aandelen last van, maar ook andere risicovolle activa zoals cryptomunten en vastgoed. In het verleden vormden staatsobligaties van kredietwaardige landen vaak een rustpunt in onzekere periodes. Als gevolg van de stijgende rente is het rendement in deze categorie eveneens negatief in de eerste helft van 2022. Gevoelsmatig wil je nu misschien liever stoppen met beleggen. Maar juist bij beleggen is het verstandig om niet op je gevoel af te gaan.

Oerinstinct op de beurs

Als de spanning oploopt, laten we ons vaak leiden door emoties. Ons overlevingsinstinct uit de oertijd zegt namelijk dat het goed is om op de vlucht te slaan. Het was namelijk verstandiger om het zekere voor het onzekere te kiezen, dan om te kijken of er echt een sabeltandtijger door de bosjes kwam aansluipen. Alleen, de instincten die tienduizenden jaren ons het leven redden, werken bij beleggen in ons nadeel. Wie begint met beleggen als het economisch nieuws heel goed is en weer stopt als de krantenkoppen heel onheilspellend zijn, koopt achteraf gezien vaak als de koersen rond een topniveau staan en verkoopt op de bodem.

Schommelingen horen erbij

Beleggen wordt makkelijker als je goed in je achterhoofd houdt dat angst een slechte raadgever is en dat beleggen historisch gezien op de lange termijn meer oplevert dan sparen. En koersschommelingen zijn een fact-of-life bij beleggen. Heb je nog een lange tijd te gaan voordat jouw beleggingsdoel bereikt? Dan doe je er goed aan om ook de blik op die langere termijn te houden, in plaats van om vaak tussendoor naar je beleggingen te kijken.

Zo werk je rustiger naar beleggingsdoelen toe

Uit verschillende gedragswetenschapsstudies blijkt namelijk dat de pijn van een koersdaling groter is dan het geluksgevoel na een vergelijkbare stijging. Gemiddeld stijgen aandelenmarkten op 53% van de dagen, zodat je bijna de helft van de tijd (47%) een naar gevoel hebt bij je beleggingen. Kijk je maandelijks naar je portefeuille dan is dat 38% van de tijd. En zelfs nog maar 24% als je eenmaal per jaar naar je portefeuille kijkt. De boodschap is duidelijk: wie niet te veel aandacht schenkt aan alle berichten over dalende of stijgende aandelenkoersen, werkt rustiger naar de beleggingsdoelen toe.

Kijken naar de grote lijn

En focus op de lange termijn is belangrijk, want dan zal je zien dat in het verleden beurzen altijd herstelden. Dit zie je ook terug in onderstaande grafiek. Deze laat het verloop zien sinds 1969 van de toonaangevende index voor wereldwijde aandelen, de MSCI World Index. De stijgende lijn van de index wordt onderbroken door tussentijdse dalingen, zoals de grote correcties tijdens het leeglopen van de technologiebubbel (2000-2002), de kredietcrisis (2007-2008) en natuurlijk de coronapandemie (2020). Maar na iedere correctie volgde altijd weer een herstel.

MSCI World Index van 1969 tot nu

Koersverloop MSCI World Index Bron: MSCI Inc. / Logaritmische schaal

* = MSCI World Index

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten