Beurszenuwen? Zo gaat een fondsbeheerder daarmee om!

| Beleggen

Word jij soms wat nerveus van de koersschommelingen op de beurs? Dan kan je een voorbeeld nemen aan de manier waarop een professionele fondsbeheerder hiermee omspringt.

  • Share

In het kort

  • De beurskoersen zijn in oktober flink gedaald, terwijl bedrijfswinsten juist stijgen
  • Professionals kijken continu wat nieuwe informatie betekent voor het beleggingsbeleid
  • Doelen en risicotolerantie zijn een betere raadgever dan emoties

De aandelenmarkten hebben een nare oktobermaand achter de rug. De meeste beursindices zijn met 5% of meer gedaald omdat beleggers zich zorgen maakten om allerlei zaken, zoals de handelsoorlog, de Italiaanse begrotingsplannen en Brexit. “Met het team van Robeco ONE zijn we de afgelopen weken heel veel gaan lezen om te kijken of we misschien iets over het hoofd zien”, vertelt beheerder Jeroen Blokland: “We kijken naar nieuwe informatie en overleggen of we op basis daarvan onze aannames bij moeten stellen. Dat is overigens precies hetzelfde proces dat we altijd volgen. Maar we maken dit cirkeltje veel vaker in periodes waarin de beurskoersen flink schommelen.”

Basisscenario blijft hetzelfde

De nieuwsstroom van de afgelopen weken heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd. “Als je verwacht dat er binnen enkele maanden een recessie aankomt of dat de bedrijfswinsten gaan dalen, is dat aanleiding om minder in aandelen te beleggen”, zegt Blokland: “Ondanks de negatieve nieuwsstroom, zijn de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten echter nog goed. De winst- en omzetverwachtingen zijn in oktober zelfs nog wat gestegen. In het lopende jaar komt de winstgroei in de Verenigde Staten op ongeveer 20%. In 2019 ligt het groeitempo naar verwachting wat lager, maar het belooft nog altijd een mooi jaar te worden voor het bedrijfsleven. Ons basisscenario is hetzelfde als een maand geleden. We hebben dan ook van de recente koersdalingen gebruik gemaakt om wereldwijd aandelen bij te kopen; met name in de Verenigde Staten en in opkomende markten.”

Houvast bij koersschommelingen

Het duidelijk uitgestippelde beleggingsbeleid vormt een stevig houvast, maar de koersschommelingen laten Blokland niet volledig koud: “Er is altijd een kans dat we een bepaalde ontwikkeling verkeerd inschatten. Zodra we dat zien, stellen we ons beleggingsbeleid bij. Eén van de belangrijkste lessen die ik in mijn jaren als belegger heb geleerd, is dat je je niet moet laten meeslepen door je emoties. Het is uiteraard onmogelijk om je gevoel uit te schakelen. Maar je kunt je beleggingsbeslissingen veel beter nemen op basis van goede informatie en de uitgezette koers. Dat geldt ook voor particuliere beleggers, die zich moeten laten leiden door hun risicotolerantie en financiële doelen en niet door emoties.”

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de beurs? Abonneer u dan op onze Market Update.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten