Bijdragen aan de kringloopeconomie

| Duurzaam

Om de aarde een mooie toekomst te geven, is het van groot belang dat we ons consumptiepatroon veranderen. Er liggen kansen voor bedrijven die helpen bij het maken van die omslag. Het nieuwe fonds RobecoSAM Circular Economy speelt daar op in.

  • Share

Op zondag 3 mei is het Earth Overshoot Day in Nederland. In theorie hebben we op die dag in ons land naar verhouding evenveel natuurlijke hulpbronnen verbruikt, als de aarde in een jaar kan aanmaken. Toegegeven: de organisatie achter Earth Overshoot Day heeft in de berekeningen geen rekening gehouden met de coronamaatregelen. Maar dat neemt niet weg dat overconsumptie leidt tot ontbossing, bodemerosie en een toename van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

Omslag in zicht

Het goede nieuws is dat er een omslag gaat komen. In sommige gevallen is dat te danken aan consumenten en bedrijven die duurzame keuzes maken. Een voorbeeld is The Ocean Cleanup: een organisatie die met een grote grijper de plasticsoep uit de Stille Oceaan haalt. Helaas is nog niet iedereen zo milieubewust als The Ocean Cleanup-oprichter Boyan Slat. Volgens Rijkswaterstaat werden er vorig jaar 7% meer plastic flesjes in het Nederlandse zwerfafval gevonden dan in 2016 en 2017. De kans is groot dat de Tweede Kamer bedrijven verplicht om vanaf 2021 statiegeld te heffen over plastic flessen. Kortom: als mensen en bedrijven uit zichzelf geen duurzame keuze maken, helpt de overheid daar een handje bij.

Kringloopeconomie en corona

Op korte termijn is er een kans dat sommige duurzame initiatieven vertraging oplopen door de corona-uitbraak. In Europa wordt bijvoorbeeld de invoering van sommige delen van klimaatprogramma Green Deal uitgesteld. De Europese Commissie benadrukt echter dat er niets verandert aan het doel voor de lange termijn: Europa moet in 2050 klimaatneutraal zijn. In sommige opzichten kan de coronapandemie op de langere termijn zelfs een aanjager zijn voor de een kringloopeconomie. In de Verenigde Staten heeft een groep wetenschappers al een serie plannen opgesteld van projecten die de economie een impuls geven en die tegelijkertijd positieve, duurzame effecten hebben1. Op deze wijze kan de Amerikaanse overheid twee vliegen in één klap slaan.

Minder verspillen, meer recyclen

Het is niet eenvoudig om met minder grondstoffen, evenveel of zelfs meer goederen en diensten te leveren. Innovatieve bedrijven bedenken hiervoor allerlei slimme oplossingen. Er valt bijvoorbeeld veel te winnen als we gebruikte artikelen vaker een tweede leven geven. Volgens het Circularity Gap Report 2019 van de Europese Unie is de wereldeconomie op dit moment voor maar 9% circulair. Maar dat gaat veranderen. Adviesfirma Accenture schat dat de opkomst van de circulaire markt een groeimarkt is waarin binnen de periode tussen 2015 en 2030 wereldwijd circa 4500 miljard dollar omgaat.

Circulaire economie als beleggingskans

Het maakt natuurlijk ook al een groot verschil als we zelf zuiniger en efficiënter omspringen met allerlei zaken. Bijvoorbeeld door wat vaker kliekjes op te bakken. Of door gebruik te maken van een deelauto in plaats van een eigen wagen te kopen. Het nieuwe fonds van RobecoSAM belegt in ondernemingen die zowel voor bedrijven als huishoudens de circulaire economie mogelijk maken: van herontwerpen en hergebruiken tot het delen, innoveren en automatiseren van goederen en diensten. Geloof jij ook in de noodzaak van een omslag naar een circulaire economie? En wil je bijdragen aan een duurzamere wereld, met uitzicht op goede rendementen? Met RobecoSAM Circular Economy Equities maak je deel uit van dit duurzame groeiverhaal.

1 Bron: A Green Stimulus to Rebuild Our Economy – 23 maart 2020

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten