
Bitcoin: betalen, beleggen of … balen?
| BeleggenDe bitcoin is ‘hot’. De spectaculaire waardeontwikkeling van het digitale betaalmiddel doet menig belegger watertanden en de bitcoin is de populairste van alle cryptomunten. Maar wat is de bitcoin eigenlijk, zo vroegen onze klanten, en kun je er bij Robeco in beleggen?
Een cryptomunt is een digitaal betaalmiddel dat door vraag en aanbod in waarde kan stijgen of dalen. Die waarde wordt dan weer weergegeven in bekende valuta’s zoals USD en EUR. De bekendste cryptomunt is momenteel de bitcoin, maar er zijn er inmiddels vele.
Belegging
De meeste mensen gebruiken cryptomunten echter ook als belegging, omdat de waarde ervan de laatste jaren extreem is gestegen. En dan hebben we het niet over tientallen procenten, maar over vele honderden procenten. Nadeel is dat de waardestijging van cryptomunten niet geleidelijk plaatsvindt, maar erg schokkerig. Dat maakt voor de belegger in- en uitstappen problematisch.
Omruilen voor echt geld
Er zijn online beurzen waar je de verschillende cryptomunten kunt kopen en verkopen. Ze worden opgeslagen in een digitale portemonnee, een 'wallet'. Dit gebeurt hetzij op één van de beurzen, hetzij op je eigen computer. Wanneer je een cryptomunt wilt verkopen, kun je deze inruilen voor euro's, die vervolgens op je normale bankrekening worden gestort.
Cryptomunten worden gezien als vermogen en daar moet je net als over 'normaal' geld belasting over betalen. Je vermogen in deze digitale munten geef je op tijdens je jaarlijkse aangifte, als 'overige bezittingen' in box 3.
Gedekt of niet?
Giraal geld wordt in omloop gebracht door banken en is gedekt door activa. Het geldscheppingsproces door banken komt in de kern neer op het omzetten van illiquide activa in een liquide bezit: geld. Bij de bitcoin is er geen bitcoin-uitgevende instelling met activa op de balans. De dekking is dus honderd procent virtueel, waarbij er geen sprake is van tegenwaarde.
Toekomst
Heeft de cryptomunt dan wel toekomst? Robeco-specialist Jeroen van Oerle: “Zonder garantstelling is de kans op grootschalige wereldwijde adoptie laag. Maar centrale banken zullen waarschijnlijk met hun eigen cryptomunt komen omdat de onderliggende infrastructuur wel veel mogelijkheden biedt. In dat geval zal de cryptomunt worden ondersteund met een garantstelling van een centrale bank. En dan geloof ik er wel in. Een goed voorbeeld is de Billon in Polen. Deze is 1-op-1 gekoppeld aan de Zloty en inwisselbaar met een garantstelling van de Poolse centrale bank.”
Te speculatief
“Bij Robeco kunt u nog niet beleggen in bitcoin en zijn soortgenoten, omdat we dat veel te speculatief vinden. De waardeschommelingen zijn enorm en dat strookt niet met onze langetermijnvisie op beleggen.”
Beleggen in digitalisering financiële sector
Je kunt bij Robeco wel beleggen in een bredere trend: de digitalisering van de financiële sector. Het fonds Robeco New World Financials belegt o.a. in banken die vooroplopen met IT, of in technologiebedrijven die IT-systemen aan financiële instellingen leveren. Maar ook in nieuwe, innovatieve fintech-bedrijven die met hun producten de traditionele bankwereld proberen te veranderen.
Heeft u ook een vraag?
Bij Robeco horen we heel graag wat klanten zoals u bezig houdt. Heeft u ook een vraag over beleggen of financiële markten? Stel hem dan via contact@robeco.nl.