Blijft de Nederlandse economie in 2019 stevig groeien?

| Visie

Met een heel lage werkloosheid en een mooie groei staat de Nederlandse economie er goed voor. De grootste gevaren voor 2019 komen volgens Robeco hoofdeconoom Léon Cornelissen dan ook niet uit eigen land, maar van internationale factoren.

  • Share

Iedereen die de afgelopen maanden door een winkelstraat is gelopen, merkt dat de Nederlandse economie prima draait. Vorig jaar is de groei uitgekomen op circa 2,8%. De algemene verwachting is dat de groei in 2019 net wat lager uitpakt. Cornelissen: “Die groeivertraging is ingegeven door de vrees voor de gevolgen van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, een bijstelling van het stimulerende beleid van de ECB en uiteraard de economische gevolgen van Brexit.”

Het kan allemaal wel eens best gaan meevallen met de economische groei

Léon Cornelissen, Robeco hoofdeconoom

Open economie

Nederland heeft een open handelseconomie die sterk beïnvloed wordt door de ontwikkelingen in buurlanden, legt Cornelissen uit: “Door de onvoorspelbare invloed van de internationale risicofactoren, is het begrijpelijk dat professionele voorspellers uit voorzichtigheid maar wat lager zijn gaan zitten dan de verwachte uitkomst dit jaar. Gelukkig is een van de grootste bedreigingen voor de economische groei naar de achtergrond verdwenen. De Italiaanse regering heeft vlak voor de jaarwisseling onder druk van de Europese Unie een aangepaste begroting goedgekeurd. Aanvankelijk dreigde het land een conflict over een fors begrotingstekort op de spits te drijven.”

Betalen, gehoorzamen, niets inbrengen

Voor eind maart komt er ook meer duidelijkheid over een andere risicofactor. Een zogenaamde harde Brexit, waarbij Groot-Brittannië de EU verlaat zonder een overgangsregeling in afwachting van een definitief handelsakkoord, zou eveneens de economische groei van Europa negatief beïnvloeden. Cornelissen: “Heel waarschijnlijk lijkt dit niet. Waarschijnlijk kiest het Britse parlement voor de deadline van 29 maart 2019 eieren voor zijn geld. Er verandert dan in de praktijk weinig voor de voorzienbare toekomst. Voor het Verenigd Koninkrijk komt dat neer op: betalen, gehoorzamen en niets in te brengen. Dit is positief voor de Europese economie.”

Handelsconflict

Hoewel de onderhandelingen vooralsnog vlot lijken te verlopen, is de afloop van de Chinees-Amerikaans handelsoorlog eveneens onzeker. Cornelissen: “De invloed van dit conflict op de wereldeconomie is waarschijnlijk beperkt. Dit heeft deels te maken met het compenserend beleid van de Chinese autoriteiten, die de yuan in waarde laten zakken en de Chinese economie over een breed front stimuleren. Dat is indirect een gunstige ontwikkeling voor de Nederlandse economie.”

Economisch mooi 2019

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de verschillende risicofactoren in de loop van 2019 naar de achtergrond verdwijnen. De golf van pessimisme die de laatste tijd komt opzetten, spoelt in dat geval weer weg. Een werkloosheid die is teruggelopen tot slechts 3,7% geeft in ieder geval aan dat de economische motor van Nederland nu prima draait. Het kan allemaal wel eens best gaan meevallen met de economische groei in het nieuwe jaar.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is verschenen in de Robeco Fund Update

Speel in op actuele ontwikkelingen en veelbelovende trends
Inspelen op deze trend?

Ontdek beleggen in slim vervoer van de toekomst.

Bekijk de beleggingskans
Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten