Blockchain maakt zijn belofte steeds meer waar

| Visie

Blockchain is een van de laatste ‘buzz words’. Je hoort en leest er veel over, maar wie weet nu eigenlijk waar het werkelijk om gaat? En gaan we er dagelijks mee te maken krijgen? Hieronder lichten we een tip van de sluier op.

  • Share

Blockchain is een voor iedereen toegankelijke decentrale, openbare database waarin transacties worden bijgehouden. Het is een online register, waar gebruikers rechtstreeks terecht kunnen zonder tussenpersoon.

Waar het papieren grootboek ‘administratie 1.0’ is, staat de overstap van papieren naar digitale grootboeken voor ‘administratie 2.0’ en wordt nu een volgende stap gezet naar een gedecentraliseerd en gedistribueerd grootboek. Blockchain wordt daarom wel ‘administratie 3.0’ genoemd.

Het is de techniek achter de digitale, virtuele munt bitcoin, maar kan ook voor andere toepassingen gebruikt worden. Gegevens worden niet meer op één centrale plek opgeslagen, maar verspreid over internet. Blockchain heeft o.a. als voordeel dat er alleen nieuwe informatie kan worden toegevoegd en dat er niets kan worden verwijderd.

Rekening op twee namen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Rekeninghouder toevoegen formulier (PDF)

Waar wordt blockchain al toegepast?

Een eerste voorbeeld van het gebruik van blockchain zien we bij het verschepen van balen katoen van de Verenigde Staten naar China. De aloude handelsbrief (ook wel ‘letter of credit’ genoemd) is vervangen door een ‘smart contract’. Dat bevat ook allerlei productinformatie. Zodra de balen in China aankomen krijgt het slimme contract automatisch een seintje om te betalen en het eigendom van de katoen te transfereren naar de klant. Alle transactiegegevens staan in een decentrale database en zijn voor alle betrokken partijen in de keten te allen tijde te raadplegen. Dat scheelt een hoop papieren documenten, tussentijds handmatig controleren van gegevens, en dus tijd.

Rekening op twee namen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Rekeninghouder toevoegen formulier (PDF)

Vlucht vertraagd: automatische uitbetaling

Een ander voorbeeld is een recente toepassing op verzekeringsgebied. Als een vlucht is vertraagd, dan betaalt een smart contract automatisch uit. Een gedupeerde reiziger hoeft zelf geen actie te ondernemen en er komen geen handmatige handelingen meer aan te pas. Dit type standaard verzekeringen waarbij geldt ‘als X gebeurt, dan wordt Y uitgekeerd’, is perfect te automatiseren met blockchain.

Klaar voor algemeen gebruik?

Deze voorbeelden lijken te suggereren dat de technologie klaar is voor algemeen gebruik. Maar het is nog lang niet zo ver, vertelt Jeroen van Oerle, trendanalist bij Robeco. “Blockchain is nog niet volgroeid en er moet nog veel worden getest.” Twee belangrijke aspecten om in de gaten te houden bij het volgen van de ontwikkeling van blockchain zijn volgens hem wet- en regelgeving en de stand van de techniek.

Even geduld a.u.b.

“We hebben het over de financiële sector, waar veel wet- en regelgeving is. Het zal nog enige jaren duren voordat toezichthouders deze nieuwe technologie volledig vertrouwen. Daarnaast moeten partijen standaarden afspreken. Ik twijfel er niet aan, dat nu nog bestaande technische problemen zullen worden opgelost, dat is een kwestie van tijd. Investeren in blockchain is voor financiële instellingen een logische volgende stap.”

Wilt u beleggen in interessante trends en ontwikkelingen in de financiële sector? Kies dan voor Robeco New World Financials.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten