Brexit-gevaar is minder groot dan het lijkt

| Visie

Het Britse parlement heeft een uitgelezen kans laten liggen om een koers uit te stippelen naar een ordelijke Brexit. Toch is het niet zeer waarschijnlijk dat Groot-Brittannië op 12 april uit de Europese Unie vertrekt, zonder dat daarover goede afspraken zijn gemaakt.

  • Share

In het kort

  • Het lukt May niet om haar Brexit-akkoord door het Lagerhuis te loodsen
  • Financiële markten reageren rustig op het uitblijven van een Brexit-oplossing
  • Het Lagerhuis heeft nog verschillende opties om een harde Brexit te voorkomen

“Het Britse Lagerhuis wil ook niet te vroeg aan de noodrem trekken”

Léon Cornelissen, hoofdeconoom Robeco

De Britse premier Theresa May maakte woensdag 27 maart bekend dat ze bereid is om op te stappen als voldoende parlementariërs zich achter haar Brexit-akkoord met de EU scharen. May ligt sterk onder vuur, maar ondanks haar opstap-belofte lukt het haar waarschijnlijk niet om een meerderheid te vinden. Op woensdagavond bleek dat ook andere voorstellen om een harde, chaotische Brexit af te wenden voorlopig onvoldoende steun krijgen.

Laatste troefkaart uitgespeeld

Het heeft er alle schijn van dat de Britse regering geen stap dichterbij een oplossing komt. Volgens Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen, komt er langzaam maar zeker toch meer helderheid over de richting van het Brexit-proces: “Het is nu wel duidelijk dat het akkoord van May het niet gaat halen. Ze heeft haar laatste troefkaart uitgespeeld. Nu blijkt echter dat het onvoldoende is om voldoende steun te krijgen voor haar plannen in het Lagerhuis. Er moet dus een alternatief gevonden worden, anders dreigt er een harde Brexit op 12 april.”

Markten reageren rustig

Ondanks die dreiging is er geen sprake van onrust op de Europese markten. Het Britse pond ging weliswaar iets omlaag, maar op de meeste Europese aandelenmarkten gingen de koersen iets omhoog. Cornelissen: “De politieke processen zijn zo lastig te doorgronden dat veel beleggers ervoor kiezen om ze te negeren. Bovendien is de kans heel groot dat een harde Brexit toch wordt afgewend. Dit voorstel werd woensdagavond door 400 tegen 160 stemmen afgewezen. Voor andere voorstellen, zoals een tweede referendum of een douane-unie met de EU was veel meer steun.”

Grenzen dicht bij harde Brexit

Bij een harde Brexit gaan de grenzen tussen Europa en Groot-Brittannië van de ene op de andere dag dicht. Cornelissen: “Dat leidt tot een enorme chaos en lange files in Dover en bij andere grensposten. De Britse economie krijgt dan een optater en zakenblad The Economist heeft becijferd dat het pond dan met ongeveer 15% daalt. Zover willen de Lagerhuisleden het nooit laten komen. Woensdagavond werd een voorstel om Artikel 50 in te trekken en opnieuw te beginnen met onderhandelen met 293 tegen 184 stemmen afgewezen.”

Aan de noodrem trekken

Cornelissen: “Heel vreemd is dat niet, aangezien het ook gevaarlijk is om te vroeg aan de noodrem te trekken. Dat doe je pas als er geen andere mogelijkheden meer zijn om een harde botsing te voorkomen. De komende dagen wordt duidelijk of en wanneer er in het Lagerhuis opnieuw gestemd wordt over het ogenschijnlijk kansloze akkoord van May en over eventuele Brexit-alternatieven. Europese aandelen lijken op een aantal punten aantrekkelijk.

Zolang het gevaar van een harde Brexit niet van tafel is, is dat echter geen aanleiding om meer in dit marktsegment te beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten