Brits Lagerhuis steekt een stokje voor no deal-brexit

| Visie

Het Britse Lagerhuis heeft vlak voor een gedwongen reces het gevaar voor een schadelijke no deal-brexit afgewend. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Groot-Brittannië op termijn met goede afspraken uit de EU vertrekt.

  • Share

31 oktober is de deadline voor brexit. Als er in de tussentijd niets gebeurt, vertrekt Groot-Brittannië dan zonder vertrekakkoord uit de Europese Unie (EU). In dat geval dreigen de grenzen van de ene op de andere dicht te gaan voor mensen en goederen. De schade voor de zowel de Britse als de Europese economie loopt dan in de miljarden euro’s. Toch hoeven beleggers zich niet al te veel zorgen te maken dat het daadwerkelijk zo ver komt, volgens Robeco strateeg Peter van der Welle. 

“Johnson is de regie kwijt. Hij staat straks voor de pijnlijke keuze om in Brussel te vragen om de deadline drie maanden op te schuiven, of om af te treden. De enige ontsnappingsmogelijkheid voor Johnson is om een Brexit-deal met de EU te sluiten. Als het Britse parlement vervolgens akkoord gaat met die deal dan kan een ordelijke Brexit op 31 oktober nog plaatsvinden.”

Persoonlijke nederlaag

Die kans is echter klein omdat Johnson het noodzakelijke compromis over het openlaten van de Noord-Ierse grens als een persoonlijke nederlaag zal zien, vertelt Van der Welle: “Meer waarschijnlijk is dat de EU opnieuw akkoord gaat met een uitstelverzoek, zodat een schadelijke no deal-brexit op korte termijn wordt vermeden.”

Ook op de lange termijn is het gevaar niet groot dat Groot-Brittannië zonder goede afspraken uit de EU vertrekt; als het al ooit vertrekt Van der Welle: “Het basisscenario is dat het uiteindelijk komt tot een zogeheten brexit in name only, oftewel BRINO. In dat geval stapt Groot-Brittannië wel uit de EU, maar blijft het land wel onderdeel van de interne markt en de heffingsvrije douane-unie. Een andere mogelijkheid is dat via een uiteindelijk Brexit 2.0 referendum alsnog het Remain kamp aan het langste eind trekt. Hoe dat precies tot stand komt, laat zich door de grote politieke verdeeldheid in het Lagerhuis lastig voorspellen.”

Wat zijn de gevolgen voor beleggers?

Van der Welle: “Beleggers moeten zich in de tussentijd niet te veel laten leiden door de soms wat verwarrende berichtgeving over brexit. De ontwikkelingen van de laatste weken hebben duidelijk gemaakt dat er in het Britse parlement geen meerderheid komt voor een no deal-brexit. Bovendien heeft de gang van zaken bij het Amerikaans-Chinese handelsconflict veel meer invloed op de stemming in de financiële wereld.”

Op de hoogte blijven van de visie van Robeco op actuele ontwikkelingen in de financiële wereld?

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten