
China’s verticale bos
| VisieEen oud Chinees gezegde luidt: “Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden, het op één na beste moment is nu.” De ontwikkelaars van een nieuwe stad hebben een gewaagd plan om een ‘verticaal bos’ te creëren. Daarmee zijn bijna een miljoen planten gemoeid.
In Liuzhou Forest City, in de Chinese provincie Guangxi, gaan bomen deel uitmaken van de hoogbouw, waarbij het groen hand in hand gaat met de 30.000 woningen die worden gebouwd en uiteraard ook nog allemaal een eigenaar moeten vinden. De bomen worden gepland op de balkons en gaan honderden meters de lucht in. Ze onttrekken het beton vrijwel volledig aan het zicht.
40.000 bomen
Voor het project in het zuiden van het land worden zo'n 40.000 bomen gebruikt – 100 verschillende soorten, waarvan er veel niet uit China komen. De stad is ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, die ook al een paar groene wolkenkrabbers in Nanjing en verticale bossen in zijn thuisland heeft ontworpen.
Enorm smogprobleem
Het ziet er natuurlijk mooi uit, maar de nieuwe stad pakt ook een ernstig milieuprobleem aan. Naar schatting zullen de planten per jaar bijna 10.000 ton CO2 – gelijk aan de uitstoot van 30 Boeing 747 Jumbo Jets – en 57 ton aan giftige stoffen absorberen uit de atmosfeer. Tegelijkertijd maken ze ook nog eens zo'n 900 ton zuurstof aan. Alles bij elkaar gaat de stad dus een flinke bijdrage leveren aan de bestrijding van het enorme smogprobleem in China, dat is veroorzaakt door decennia van vervuiling in de megasteden.
Dagelijkse praktijk
De nieuwe stad moet ook in de dagelijkse praktijk duurzaam worden, met zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en lokale geothermische energie voor airconditioning. De elektriciteit voor een snelle spoorverbinding tussen de appartementen en lokale voorzieningen, zoals een bedrijvenpark, scholen en een nieuw ziekenhuis, wordt ter plekke opgewekt.
Overstap via technologie en innovatie
“De integratie van duurzame ontwikkeling, hernieuwbare energie en een hogesnelheidslijn in het Forest City-project geeft aan hoezeer China zich inzet om een overstap naar duurzamere economische groei te realiseren via technologie en innovatie”, zegt Yaowei Xu, senior analist in het Emerging Markets-team van Robeco.
Strengere maatregelen
"Ecologische duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Chinese regering. Dat zal een grote impact hebben op binnenlandse sectoren, en misschien zelfs wereldwijd. Strengere maatregelen om het milieu te beschermen en aanhoudende hervormingen aan de aanbodzijde veranderen de concurrentieomgeving in de Chinese sector basismaterialen drastisch."
Hernieuwbare bronnen
"Daarnaast heeft China toegezegd dat in 2030 20% van de energie afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen. Dat is vanaf het huidige lage niveau een enorme stap, vergelijkbaar met het voeden van het Amerikaanse elektriciteitsnet met alleen niet-fossiele brandstoffen. China kondigde in september wel een agressief nieuw quotasysteem aan om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren."
Beleggen
"Onze portefeuilles voor opkomende markten beleggen onder andere in gasmaatschappijen en een aantal Chinese autofabrikanten die de productie van elektrische auto’s snel opvoeren. We hebben ook een voorkeur voor de leiders in bepaalde basismaterialen die hun marktaandeel kunnen vergroten en hun pricing power kunnen verbeteren,” besluit Xu.