Collector’s items: stinkend rijk dankzij oude spullen

| Uw geld

Zet bij je volgende opruimronde niet meteen al je stripboeken bij het oud papier. En let op voordat je oude computerspellen in de vuilnisbak mikt. Je loopt namelijk het risico dat je zo duizenden euro’s weggooit.

  • Share

VHS-videobanden, oude voetbalplaatjes of speelgoed uit een Happy Meal van McDonald’s – de raarste dingen blijken soms als verzamelobject een vermogen waard. Het is niet ongebruikelijk om EUR 200 te betalen voor een piepklein Lego-blokje op de digitale marktplaats BrickLink, als het ten minste een heel zeldzame kleur heeft. Ook in Nederland wisselen allerlei verzamelobjecten voor soms flinke bedragen van eigenaar.

Stripboek: van EUR 1 naar EUR 16.500

“De vrolijke avonturen van Doris Dobbel” is het duurste stripboek van Nederland. In 1952 zijn er 100 exemplaren uitgegeven. Momenteel zijn er naar bekend nog maar acht exemplaren van over. Voor één daarvan werd in 2015 bij een veiling EUR 16.500 betaald. Saillant detail: een verzamelaar had het stripboek vijf jaar eerder voor slechts 1 euro gekocht bij een kringloopwinkel. Voor zeldzame exemplaren van bekende stripboeken zoals Kuifje zijn al bedragen betaald van meer dan EUR 60.000. Wereldwijd is het absolute record voor een stripveiling zelfs meer dan EUR 4 miljoen.

Exclusieve sneakers: ruim EUR 10.000 voor een paar schoenen

De prijs van exclusieve sneakers loopt vaak in de honderden euro’s. Maar op veilingen wordt soms nog veel meer betaald voor echte verzamelobjecten. Een van de beste voorbeelden is de Nike Air Max 1 Albert Heijn. Van dit door de Nederlandse illustrator Piet Parra ontworpen model zijn slechts 24 paar gemaakt. Heel af en toe duikt een paar daarvan op tijdens een (digitale) veiling. De vraagprijs? Ruim EUR 10.000.

EUR 30.000 voor een saai spel

Voor een nieuw spel voor je Playstation of de Xbox ben je zo 50 tot 100 euro kwijt, terwijl een tweedehands exemplaar enkele tientjes kost. Sommige verzamelaars zijn echter bereid om veel dieper in de buidel te tasten voor exclusieve versies van games voor oude Atari- of Nintendo-spelcomputers. In de Verenigde Staten werd in 2017 maar liefst EUR 30.000 neergeteld voor het spel Stadium Events voor het Nintendo Entertainment System. De game stamt uit 1987 en volgens recensies is het een vrij saai spel. Daarvan heeft de verkoper overigens niets gemerkt. De speldoos zat nog in het krimpfolie.

Alternatief voor verzamelaars

Laten we eerlijk zijn: de kans dat je bij de volgende opruimronde een waardevol verzamelobject opduikt is niet heel groot. Bovendien is verzamelen een populaire bezigheid. Als je dus nieuwe stripboeken opzij legt in de hoop om ze later voor veel geld te verkopen, ben je niet de enige. Wie later toch een leuk zakcentje wil hebben, kan overwegen om te beginnen metbeleggen.

Wie 50 jaar geleden zijn geld in een gespreid mandje aandelen gestopt heeft (in plaats van in stripboeken), heeft het niet slecht gedaan. De MSCI World Index - die bestaat uit de grootste beursfondsen ter wereld - ging in 1969 van start op een stand van 100. Sindsdien is die waarde met ups en down gestegen tot meer dan 8.000. Bij beleggen loop je risico met je vermogen, dus het is zaak om er eerst voor te zorgen dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte tegenvallers. Beleg bovendien alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten