Column: Massaal door rood

| Visie

Een belangrijke beursindex bereikte onlangs een nieuw koersrecord. Beleggers sluiten niet de ogen voor de onrust rondom de handelsoorlog tussen de VS en China, maar kiezen er bewust voor om te blijven zitten omdat het alternatief nog minder aantrekkelijk is.

  • Share

Bij een gevoel van angst, de natuurlijke reactie op gevaar, zorgt ons brein ervoor dat we sneller kunnen reageren - bijvoorbeeld door te vluchten. Sinds de financiële crisis in 2008-2009 lijken beleggers, en dan vooral de minder ervaren, zich sneller angstig te voelen als er een recessie dreigt. Met bijbehorend vluchtgedrag. Maar een recessie ontaardt niet automatisch in een crisis. Toch leeft tien jaar na die financiële crisis nog steeds de vraag of het weer kan gebeuren.

Waarom negeren beleggers al die waarschuwingssignalen? Zijn zij zo slecht geïnformeerd dat ze nog aandelen kopen?

Patrick Damen, senior beleggingsspecialist Robeco

Oorzaak en gevolg

De wereldeconomie is de afgelopen tien jaar hersteld en gegroeid. Dat herstel werd deels mogelijk gemaakt doordat centrale banken drastische maatregelen hebben genomen. De maatregelen zorgden er echter ook voor dat de rentes op obligatiemarkten - en in het verlengde daarvan op uw spaarrekening – extreem laag zijn geworden én wereldwijd aandelenkoersen naar grote hoogtes zijn gestegen. Voor beleggers met een goed gespreide portefeuille een mooie periode. Maar bij beleggen gaat het om de toekomst en die is nu eenmaal onzeker.

Economische groeimarathon

Psychologie speelt een belangrijke rol in de economie. Er zijn momenteel nogal wat internationale kwesties die het vertrouwen van beleggers en ondernemers over de toekomst op de proef stellen. De bekendste zijn de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China en brexit. De gevolgen van deze kwesties worden steeds zichtbaarder in onderdelen van de betrokken economieën. Op de financiële markten zagen we de afgelopen maanden als gevolg hiervan allerlei waarschuwingssignalen die een naderend einde van de huidige economische groeimarathon aankondigen. Economische groeicijfers die wegzakken, winstverwachtingen die neerwaarts zijn bijgesteld, verder dalende rentes, teruglopende prijzen van grondstoffen die in de bouw worden gebuikt en een stijgende goudprijs, de veel gebruikte vluchthaven in onzekere tijden.

De markt heeft altijd gelijk

Ondanks al deze ontwikkelingen bereikte de MSCI World-index eind september een nieuw record. Waarom negeren beleggers al die waarschuwingssignalen? Zijn zij zo slecht geïnformeerd dat ze nog aandelen kopen? Integendeel. Zowel particuliere als professionele beleggers hebben deze informatie tot zich genomen. Zij zien ook dat centrale banken tot veel bereid zijn en opnieuw gaan stimuleren. Zij verwachten dat het resultaat daarvan is dat deze economische cyclus nog verder gaat, dat de huidige onzekerheden afnemen, bedrijfswinsten en vertrouwen herstellen en dat politieke kwesties (deels) opgelost gaan worden.

Dilemma

En wat is het alternatief voor de beleggers? Je gaat op een T-splitsing af met allemaal rood knipperende waarschuwingslichten. Naar links is de parkeerplaats: minder of niet meer beleggen en accepteren dat je spaargeld niks oplevert en dat de meeste obligaties een negatieve rente bieden. Naar rechts is het voortzetten van de avontuurlijke route. Vooralsnog lijkt het erop dat beleggers massaal naar rechts afslaan.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten