Conservatieve aandelen: de inhaalslag komt eraan

| Beleggen

De conservatieve beleggingsstrategieën van Robeco kunnen een inhaalslag maken na corona. Volgens fondsbeheerder Pim van Vliet is daar weinig meer voor nodig, dan een normalisering van het dagelijks leven.

  • Share
Robeco QI Global Conservative High Dividend Equities

Beleg in aandelen die minder gevoelig zijn voor koersschommelingen

Koop dit fonds

Onlangs plaatste de Britse zakenkrant The Financial Times een artikel waarin het einde werd voorspeld van beleggen in laagvolatiele aandelen. Van Vliet ziet daarin een signaal dat er een mooie periode aanbreekt: “Heel vaak als in de beleggingswereld het eind van iets wordt voorspeld, komt er een sterke tegenbeweging op gang. Als je kijkt naar wat de oorzaak is van de moeilijke periode voor laagvolatiele aandelen en naar de aantrekkelijke waardering, kan dat nu ook weer gebeuren.”

Uitzondering op de regel

Beleggen in laagvolatiele aandelen is een belangrijke onderdeel van de conservatieve beleggingsstrategieën van Robeco. De insteek van deze beleggingsvorm is dat de koersen van deze aandelen minder sterk schommelen, zonder dat het ten koste gaat van het verwachte rendement. Als de koers minder ver daalt, hoeft er immers ook minder verlies te worden goed gemaakt tijdens het herstel. Sinds Robeco deze beleggingsvorm in 2006 heeft geïntroduceerd, ligt het rendement daarvan zowel in Europa als wereldwijd hoger dan het marktgemiddelde in deze regio’s. Gebruikelijk maakt deze beleggingsvorm het verschil door de verliezen in slechte tijden te beperken. Dat was tijdens de Covid-19 schok vorig jaar echter niet het geval.

Iets meer rendement, iets kleinere koersschommelingen

“Conservatieve strategieën beleggen in wat wij defensieve waarde en defensieve groeiaandelen noemen”, legt Van Vliet uit. “Bij dat eerstgenoemde segment kan je denken aan medicijnmakers, supermarkten en telecombedrijven. Defensieve groeiaandelen kenmerken zich door een stijgende omzet, terwijl ze juist minder duur zijn dan bijvoorbeeld gehypte internetaandelen. Voorbeelden uit dit segment zijn frisdrankfabrikanten en sportmerken. Over de periode van 1990 tot 2020 ligt het gemiddelde rendement van deze twee defensieve categorieën duidelijk hoger dan van cyclische aandelen, terwijl de koersschommelingen juist kleiner waren.”

Twee bepalende momenten in 2020

Hoewel Robeco met deze strategie op de lange termijn goede resultaten behaalde, bleven conservatieve aandelen vorig jaar op twee belangrijke momenten achter bij het marktgemiddelde. Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 raakten cyclische groeiaandelen van onder meer maaltijdbezorgers en internetbedrijven erg in trek. Dit soort ondernemingen zag de omzet stijgen, terwijl defensieve aandelen uit meer traditionele sectoren veel last hadden van de coronamaatregelen. Vervolgens bleef de strategie ook tijdens het herstel richting het eind van 2020 wat achter bij het marktgemiddelde. Beleggers hadden toen een voorkeur voor cyclische aandelen, zoals energiebedrijven en grote banken.

Saai beleggen is goed beleggen

Een gevolg van het teleurstellende 2020 is dat de conservatieve aandelen veel aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan het marktgemiddelde. Bij het bepalen van de waardering, kijken professionele beleggers vaak naar de verhouding tussen beurskoersen en bedrijfswinsten. Voor het beursgemiddelde ligt die verhouding nu op ongeveer 25, terwijl dat voor conservatieve aandelen slechts 16 is. Dit waarderingsverschil is het grootste sinds de start van de Conservative strategieën in 2006. Zodra het grote waarderingsverschil afneemt, presteren conservatieve beleggingsstrategieën relatief goed. Van Vliet: “Dat gebeurt zodra de beleggingswereld straks weer normaliseert. Dan verschuift de aandacht van de duurdere groeiaandelen die profiteerden van de lockdowns, richting de saaie laag-volatiele aandelen van winstgevende bedrijven. Dat klinkt misschien niet spannend, maar ons onderzoek wijst uit dat saai beleggen op lange termijn meer rendement oplevert dan wanneer je belegt in populaire aandelen die vaak in het nieuws komen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten