Conservatieve fondsen en de gevolgen van de Covid-19-pandemie

| Beleggen

Conservatieve aandelenfondsen boden tijdens de Covid-19-correctie niet de bescherming waaraan beleggers gewend zijn. Mede-fondsbeheerder Maarten Polfliet vertelt waarom dat zo is en wat beleggers mogen verwachten.

  • Share

Conservatief beleggen maakt op de lange termijn het verschil door de verliezen in slechte tijden te beperken. In 2020 lijken de conservatieve fondsen die belofte echter niet in te lossen. Polfliet ziet hiervoor twee verklaringen: “De klap die de economie heeft gekregen door Covid-19, raakt vooral defensieve bedrijven in de Conservative Equity fondsen die normaal gesproken redelijk goed door een normale recessie komen.” Een voorbeeld zijn koffieketens. Die zagen hun inkomsten snel dalen doordat mensen veel meer thuis werkten en geen cappuccino of espresso meer haalden op weg naar kantoor. Denk ook aan verzekeraars, die mogelijk de bedrijfsschade van lockdown-maatregelen moeten vergoeden.

...terwijl andere juist floreren

Aan de andere kant zijn er ook sectoren die het nu opvallend goed doen. Polfliet: “In sommige sectoren stijgt de omzet als gevolg van Covid-19 juist een stuk sneller dan verwacht. Bijvoorbeeld omdat mensen thuisblijven en meer gebruik maken van video-conferencing en online winkelen. Het zijn vooral snelgroeiende technologiebedrijven met hoge waarderingen en sterk fluctuerende aandelenkoersen die van deze trends profiteren. Dat zijn typische aandelen met een hoger risicoprofiel die niet thuis horen in een defensieve strategie als Conservative Equities. Kortom: Covid-19 heeft grote invloed op wat we de online- en offline-industrie kunnen noemen. Wanneer er een cyberoorlog was uitgebroken of als overheden hadden ingegrepen om de marktmacht van techreuzen aan banden te leggen, waren de koersbewegingen mogelijk precies omgekeerd geweest.”

Verschil met de index

“In de Verenigde Staten en Azië hebben online- en technologieaandelen een groot gewicht in de beursindices”, vertelt Polfliet. “Daarom blijft een conservatief fonds in deze regio’s dit jaar achter bij het marktgemiddelde. In Europa zijn het in plaats van technologiebedrijven vooral banken en andere financiële bedrijven die een grote plaats hebben in veel beursindices. Banken hebben last van de lagere economische bedrijvigheid, stijgende wanbetalingen en verzekeraars krijgen claims door lockdown-schade. Hierdoor hebben ze veel meer last hebben van de Covid-19-pandemie dan technologiebedrijven. Je ziet dan ook dat het rendement van ons conservatieve fonds in Europa meer in lijn ligt met het ijkpunt de MSCI Europe-index.”

Aantrekkelijke waarderingen

Gaan de fondsmanagers het nu anders aanpakken? Nee, want een beleggingsstrategie moet niet afgerekend worden op basis van slechts één jaar. Polfliet: “Sinds 2006 hebben we mooie stabiele rendementen behaald door verliezen te beperken in dalende markten en de waan van de dag links te laten liggen. Daarvoor liggen er nu goede kansen. Aandelen in ons beleggingssegment zijn momenteel namelijk relatief heel aantrekkelijk gewaardeerd. Sterker nog, sinds 2006 is de relatieve waardering niet zo laag geweest voor een portefeuille met fundamenteel gezonde bedrijven, die ervan kunnen profiteren als Covid-19 onder controle komt en de economie normaliseert.”

Rationele blik

Op de korte termijn zeggen waarderingen niets over het verwachte koersverloop. Maar op de lange termijn presteren relatief goedkope defensieve aandelen historisch gezien beter dan hoog-risico aandelen met een hoge waardering. Polfliet: “In plaats van op basis van je gevoel over te stappen naar een ander fonds, kan je beter rationeel kijken welke kansen er nu liggen voor conservatieve aandelenfondsen. En denk daarbij dan terug aan de argumenten waarom je indertijd voor deze strategie hebt gekozen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten