
Covid-19-vaccins: samenwerken of ieder voor zich?
| DuurzaamNederland heeft half december strenge lockdownmaatregelen afgekondigd tegen Covid-19. In 2021 kunnen vaccins de virusuitbraak de kop indrukken. Robeco voert gesprekken met farmaciebedrijven over de vaccinverdeling, vertelt Active-Ownership-Specialist Anouk in ’t Veld.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het eerste Covid-19-vaccin nog voor het einde van het jaar worden toegelaten op de Nederlandse markt. Het vooruitzicht dat de lockdownmaatregelen dan gaan verdwijnen en de economie normaliseert, maakt dat vaccin zeer waardevol. In theorie zou een vaccinmaker heel veel kunnen verdienen door een hoge prijs te rekenen. Robeco voert echter gesprekken met medicijnmakers over een prijsbeleid dat ertoe leidt dat het middel niet alleen betaalbaar is voor rijke landen.
Samen met andere beleggingsinstellingen heeft Robeco in 2020 een oproep gedaan aan de farmaceutische industrie om samen te werken bij het bestrijden van Covid-19. In ‘t Veld: “Robeco voert namens deze groep het gesprek met drie farmaceutische bedrijven. We praten onder meer over hoe vaccins beschikbaar gesteld kunnen worden en tegen welke prijzen dat gaat gebeuren. Dat zijn lastige gesprekken. Door de enorme belangen op het vlak van economie en gezondheid, ligt dit onderwerp politiek heel gevoelig.”
Grenzeloos samenwerken
Een goede internationale samenwerking maakt het mogelijk om de virusuitbraak veel sneller onder controle te krijgen dan wanneer landen het eigenbelang vooropstellen. In ‘t Veld: “Het is bijvoorbeeld van belang dat ketens van toeleveranciers actief blijven. Daar komt bij dat medische professionals in alle landen toegang moeten krijgen tot gezondheidsproducten, persoonlijke bescherming en relevante apparatuur. Omdat het internationale transport en productieprocessen verstoord zijn, is het een uitdaging om de voorraden op een eerlijke manier te verdelen.”
Een voorbeeld van een internationale samenwerking is het zogeheten COVAX-initiatief. Dit wordt gevormd door de Wereldgezondheidsorganisatie en partijen zoals de Bill & Melinda Gates Foundation, die in 2021 samen 200 miljoen vaccinaties beschikbaar willen maken voor lage- en middeninkomenslanden. Er zijn al afspraken gemaakt met AstraZeneca voor het leveren van het vaccin aan deze groep van 92 landen. Dat gebeurt tegen een kostprijs van maximaal drie dollar. Dat is tussen de vijf tot tien keer zo goedkoop als de verwachte prijzen van andere vaccins.
Een goed gesprek
Het is niets nieuws dat Robeco dit soort onderwerpen aankaart. In ‘t Veld: “Als Robeco willen we zo een bijdrage leveren aan een betere, eerlijkere en duurzamere samenleving. Maar ook vanuit beleggingsoogpunt heeft een bedrijf dat op een fatsoenlijke manier omgaat met toeleveranciers, klanten en andere partijen, een streepje voor. Het gevaar van negatieve publiciteit door hoge prijzen of van ingrijpen door toezichthouders, is bijvoorbeeld een stuk kleiner. Eerder voerden we gesprekken over onder meer veiligheid en prijzen van geneesmiddelen. En momenteel lopen er verschillende gesprekken met bedrijven over de risico’s en mogelijkheden van digitale innovatie in de gezondheidszorg.”