Cybercriminaliteit: de risico’s en kansen voor beleggers

| Visie

Online criminelen hebben vorig jaar 30 miljard databestanden gestolen. Dat is evenveel als in de voorgaande 15 jaar samen. Het is dan ook geen wonder dat de vraag naar cyberbeveiliging stevig groeit.

  • Share
Robeco FinTech

Beleggen in de technologische revolutie

Koop dit fonds

Thuiswerken heeft in 2020 een enorme boost gekregen door de pandemie. Cybercriminelen hebben daar gretig gebruik van gemaakt, zo blijkt uit de cijfers. Uit onderzoek van dataverzamelaar Canalysis blijkt dat hackers vorig jaar maar liefst 30 miljard databestanden hebben buitgemaakt. De schade die de cybercriminelen veroorzaken is gestegen tot enorme hoogtes.

Sterk oplopende wereldwijde schade

Volgens berekeningen van denktank CSIS en softwarebedrijf McAfee is de wereldwijde schade van online criminaliteit vorig jaar opgelopen tot 945 miljard dollar. Dat is bijna 50 procent meer dan volgens een vergelijkbaar onderzoek uit 2018. De onderzoekers hoefden niet lang te speuren naar de oorzaken van die groei: cybercriminaliteit heeft in vergelijking met andere misdaadvormen relatief weinig risico’s en levert soms flink wat op.

Meer oog voor digitale risico’s

Als gevolg van de pandemie, speelt een groeiend deel van ons leven zich in de digitale wereld af. Thuiswerken en online winkelen zijn de gewoonste zaak van de wereld geworden. De kans is groot dat dit zo blijft als de pandemie onder controle komt. Op basis van die trends waarschuwde Interpol al dat cybercriminaliteit de komende tijd verder kan toenemen. Maar bedrijven krijgen ook steeds meer oog voor digitale risico’s. In 2020 lag de focus bij thuiswerken bijvoorbeeld nog op arbeidsproductiviteit en het op gang houden van allerlei bedrijfsprocessen. Inmiddels verschuift die aandacht steeds meer naar cyberveiligheid.

Kwetsbare banken en verzekeraars

Online criminaliteit is een reële bedreiging voor bedrijven. Uit onderzoek van IBM komt naar voren dat een datalek gemiddeld 3,9 miljoen dollar kost. En met name de financiële sector is kwetsbaar. Deze branche heeft een grote aantrekkingskracht op criminelen. Gelet op de gevolgen van cybercriminaliteit, is het dan ook cruciaal om digitale risico’s goed in te kunnen schatten.

Mogelijkheden voor beleggers

De fondsbeheerders van Robeco FinTech en Robeco New World Financials hebben naast veel kennis van de financiële sector, ook grote expertise met technologie voor het inschatten van digitale risico’s. Bovendien kunnen ze inspelen op de beleggingskansen die voortvloeien uit de groeiende vraag naar cyberveiligheid. Uit het onderzoek van Canalysis blijkt dat dit segment van de technologiemarkt relatief snel groeit: ruim 10% per jaar. Kortom: de bestrijding van cybercriminaliteit is iets om goed in de gaten te houden, ook voor beleggers.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten