Cybercriminaliteit: trap niet in deze oplichterstrucs

| Uw geld

Persoonlijke gegevens kunnen in verkeerde handen komen door een datalek, maar veel vaker gebeurt dat door menselijk handelen.

  • Share

Cybercriminelen doen zich soms voor als een medewerker van een betrouwbare partij, zoals Robeco. Dat gebeurt via e-mailberichten, maar ook via de telefoon en via Whatsapp. We noemen dit ook wel phishing en spoofing. Vaak proberen ze vertrouwelijke gegevens in handen te krijgen, door te beweren dat er een verdachte overboeking is gedaan of dat je rekening niet meer veilig zou zijn.

Spoofing: oplichter aan de lijn

Het is belangrijk om je af te vragen of degene die jou uit naam van Robeco belt, ook echt is wie hij of zij zegt te zijn. Maar hoe weet je of je met Robeco of met een crimineel te maken hebt? Bij onderstaande zaken moeten er alarmbellen gaan rinkelen:

  • Wordt in het gesprek naar je gebruikersnaam en/of wachtwoord gevraagd? Dan klopt er iets niet. Wij vragen hier nooit naar. 
  • We zullen ook nooit vragen om geld over te boeken, bijvoorbeeld naar een zogenaamde veilige rekening. Krijgt je zo’n verzoek? Verbreek de verbinding en neem contact met ons op. 
  • Zegt de zogenaamde medewerker dat je niet terug kunt bellen? Of dat je zelf geen contact moet opnemen? Je kunt altijd zélf contact met ons opnemen.

Vertrouw niet zomaar op nummerherkenning

Word je volgens je nummerherkenning gebeld vanaf ons telefoonnummer? Dat kan, maar let op: het betekent niet dat je echt met ons spreekt. Telefoonnummers kunnen namelijk worden nagebootst. ‘Gespoofed’, heet dat. Nummerherkenning is dus niet betrouwbaar. Twijfel je of je ons echt aan de lijn hebt? Verbreek de verbinding en bel zelf de klantenservice.

Phishing: verdachte e-mail

Ook via e-mail proberen oplichters achter persoonlijke informatie te komen. E-mails van Robeco eindigen op @robeco.nl, @e.robeco.nl of @e.mijnrobeco.nl. Ook hiervoor geldt dat we je nooit om je gebruikersnaam of wachtwoord vragen. Wanneer er een andere afzender staat, moet je het bericht niet vertrouwen en meteen Robeco waarschuwen.

Wat kun je doen?

Denk je dat je een oplichter aan de lijn hebt of een valse e-mail hebt ontvangen? Bel Robeco om te controleren of het verhaal klopt op 010 -224 11 99. Ook kun je e-mailen naar contact@robeco.nl.

Behalve alert blijven op spoofing en phishing, zijn er meer dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je gegevens niet in handen komen van cybercriminelen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten