De belangrijkste les van 200 jaar koersgeschiedenis

| Beleggen

Aandelen met bepaalde kenmerken – zoals een lage waardering - presteren vaak beter dan het beursgemiddelde. De patronen die hierachter schuil gaan, zijn al 200 jaar zichtbaar op allerlei financiële markten blijkt uit nieuw Robeco-onderzoek.

  • Share

Als je goed om je heen kijkt, kan je in het dagelijks leven allerlei patronen ontdekken. Bijvoorbeeld dat in de file vlakbij kantoor de rechterbaan altijd net even wat vlotter doorstroomt dan de andere twee rijstroken. Wetenschappers zijn op de aandelenmarkt ook op zoek naar patronen waar beleggers hun voordeel mee kunnen doen.

Het is aanlokkelijk om heel gericht te speuren naar een serie aandelenkoersen of een andere reeks gegevens waaruit een mooi patroon naar voren komt. Een studie met een opvallende uitkomst, krijgt vaak veel meer aandacht dan een onderzoek zonder heel duidelijke conclusies.

Resultaten uit het verleden

Als wetenschappers alleen de beleggingsstrategieën met de beste resultaten meenemen in hun rapportage, kan dat een vervelende valkuil zijn. Dan baseer je je beleggingsstrategie op een model dat in het verleden alleen onder heel specifieke omstandigheden een mooi resultaat opleverde.

Er is dan maar weinig kans dat de toekomstige resultaten ook goed zijn. Voor beleggers is het dan ook van groot belang om het risico uit te sluiten dat een patroon op toeval berust. Dat hebben drie beleggingsspecialisten van Robeco heel grondig aangepakt.

Succesfactoren

Guido Baltussen, Laurens Swinkels en Pim van Vliet hebben aan de hand van allerlei historische bronnen ruim twee eeuwen aan marktgegevens in verschillende marktsegmenten onder de loep genomen. Eerdere onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat sommige strategieën een gunstigere verhouding tussen risico en rendement hebben dan het marktgemiddelde.

Door de beurswaarde af te zetten tegen de hoeveelheid winst die een onderneming maakt, kan je onderscheid maken tussen goedkope en dure aandelen. Een van de patronen die volgens de studie onder bijna alle omstandigheden opgaat, is dat goedkope aandelen op de lange termijn wat beter presteren dan dure aandelen. In de beleggingswereld wordt dit verschil de ‘waardepremie’ genoemd. Een ander voorbeeld is het momentumeffect. Aandelen die in het afgelopen jaar goed presteerden ten opzichte van het marktgemiddelde, presteren in de periode daarna ook vaak beter.

In goede en slechte tijden

Uit de studie is naar voren gekomen dat vier strategieën – momentum, waarde, carry en seizoenseffecten – al meer dan tweehonderd jaar over langere periodes een bovengemiddeld rendement opleveren. Met carry wordt het effect bedoeld dat het koersrendement van beleggingen die het hoogste inkomen opleveren, zoals rente of dividend, vaak ook hoger ligt. De term seizoenseffecten verwijst naar het patroon dat het aandelenrendement in de wintermaanden historisch gezien hoger lag dan in de zomer.

Omdat de patronen eeuwenlang zichtbaar zijn in allerlei verschillende markten, is de kans heel groot dat er geen sprake is van toeval en ze ook in de toekomst blijven bestaan. Het onderzoek wijst zo uit dat de factoren die Robeco bij sommige fondsen in het beleggingsbeleid verweeft, geen toevalstreffers zijn. Een van de fondsen waar dat gebeurt, is het Robeco QI Global Conservative High Dividend Equities Fonds : ontdek hoe je stabieler kunt beleggen in dynamische beurstijden.

Geïnteresseerde beleggers die zich niet laten afschrikken door vaktaal, kunnen uiteraard ook zelf het hele onderzoek nalezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten