De drie fases die je als beginnende belegger doorloopt

| Beleggen

Vind jij het spannend om te beginnen met beleggen? Of heb je juist het gevoel dat je het al helemaal in de vingers hebt? In beide gevallen ben je niet alleen. Alle beleggers gaan door deze drie fases: drempelvrees, overmoed, twijfel.

  • Share

Fase 1: drempelvrees

Er is altijd wel een reden om nog even te wachten met beleggen. Hoe bepaal je bijvoorbeeld wat je moet kopen? En hoe kun je weten of het nu het goede instapmoment is, of dat je beter nog even kunt wachten? De drempel om daadwerkelijk te gaan beleggen kan soms best hoog zijn. Robeco biedt je de informatie om die drempel wat lager te maken. Wist je bijvoorbeeld dat het een goed idee kan zijn om elke maand een klein bedrag te beleggen, in plaats van in één keer een flinke som?

Fase 2: overmoed

Het zou heel goed kunnen dat je in je eerste beleggingsjaar een positief rendement haalt. Historisch gezien is bijna 70% van alle beursjaren met winst afgesloten*, blijkt uit een onderzoek van drie wetenschappers naar historische aandelenrendementen. In meer dan een kwart van de onderzochte jaren lag het rendement zelfs hoger dan 20%*. Het gevaar van is dat je na een goed begin denkt dat je het beleggen wel in de vingers hebt en overmoedig wordt.

Fase 3: twijfel

We zullen eerlijk zijn en beleggen niet mooier afschilderen dan het is: vroeg of laat gaan de koersen hard onderuit. Een koersdaling van 20% of meer komt gemiddeld eenmaal in de 3,5 jaar voor*. Het is niet meer dan normaal dat je dan gaat twijfelen of beleggen wel iets voor jou is. Het goede nieuws is dat de beurskoersen vroeg of laat weer opkrabbelen. Het verleden is uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar een investering in de MSCI World Index die het prijsverloop volgt van meer dan 1.500 van de grootste beursfondsen ter wereld, had de afgelopen dertig jaar een gemiddeld rendement van 8% opgeleverd.

Lange termijn

Dan had je wel je zenuwen goed genoeg onder controle moeten houden om ook in slechte beurstijden te blijven zitten, want tijdens de financiële crisis van 2008 daalden de koersen met meer dan 50%. Het beste wat je dan kunt doen is het vizier richten op de doelen waarvoor je op de lange termijn vermogen opbouwt en je zo min mogelijk laten afleiden door de dalende koersen. Om te voorkomen dat je moet verkopen vlak voor de koersen weer aantrekken, is het zaak om ervoor te zorgen dat je voldoende financiële buffer hebt en alleen belegt met geld dat je voor langere tijd kunt missen. 

* Bron: Long-Term Asset Returns, Dimson-Marsh-Staunton database - 2017

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten