De gevaren van sparen

| Uw geld

Op een spaarrekening is je geld veilig, zeker als dit onder het depositogarantiestelsel valt. Toch zit er soms een risico aan sparen. Door de zeer lage rente en het effect van inflatie bestaat het gevaar dat je op de lange termijn je financiële doelen moet bijstellen omdat je rendement te laag ligt.

  • Share

Een spaarrekening is een prima plek om geld opzij te zetten als financiële buffer voor onverwachte tegenvallers, zoals een dure autoreparatie of het vervangen van een kapotte cv-ketel en wasmachine. Door de huidige zeer lage rente groeit je spaargeld nu echter nauwelijks. Er zijn verschillende redenen om te kijken of je een andere bestemming kunt vinden voor een gedeelte van je spaarvermogen dat je niet als buffer nodig hebt.

Een spaarrente van 0%?

Bij de meeste banken ligt de spaarrente momenteel op 0,05% of zelfs nog lager. Als de banken het tarief zouden doorberekenen wat zij bij de ECB moeten betalen om hun geld te stallen, zou die rente zelfs negatief zijn. Bij de huidige spaarrente moet je met een bedrag van €100 maar liefst vijftig jaar doorsparen voordat je genoeg bij elkaar gespaard hebt om jezelf op een biertje van €2,50 te trakteren. Je moet echter wel rekening houden met het gevaar dat de koopkracht van je spaargeld dan mogelijk een stuk kleiner is dan je zou denken.

Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Inflatie

Het effect dat je voor dezelfde hoeveelheid geld steeds minder goederen en diensten kunt kopen wordt inflatie genoemd. In de afgelopen dertig jaar lag de inflatie in Nederland gemiddeld net iets hoger dan 2%. Dat lijkt niet veel, maar zoals je in onderstaande grafiek ziet zorgt inflatie ervoor dat je met een bedrag van (omgerekend) €1.000 uit 1989 nu nog maar voor net iets meer dan €500 aan goederen en diensten kan kopen. In de eerste drie kwartalen van 2019 lag de inflatie gemiddeld op meer dan 2,5%.

Bron: CBS

Beleggen in plaats van sparen

Door de huidige lage rente en het effect van inflatie kun je ook kijken naar alternatieven voor sparen als je vermogen wilt opbouwen. Bijvoorbeeld om over een aantal jaren een wereldreis te maken, of een sabbatical te nemen. Als je gaat beleggen, krijg je uitzicht op een rendement dat mogelijk hoger ligt dan de spaarrente. Daar staat tegenover dat je het risico loopt om (een deel van) je vermogen te verliezen en bovendien maak je kosten die je bij sparen niet hebt. In het verleden behaalde rendementen zijn natuurlijk geen garantie zijn voor de toekomst, maar het is altijd interessant om eens te kijken wat sparen of beleggen je had opgeleverd.

Eenvoudig beleggen zonder omkijken

Je hoeft niet veel geld of kennis van beleggingsmarkten te hebben om te beginnen met beleggen. Robeco ONE is een oplossing om eenvoudig en zonder veel omkijken regelmatig wat geld opzij te zetten. Jij kiest zelf welke fondsvariant het beste aansluit bij je doel en risicobereidheid, om vervolgens het beleggen over te laten aan specialisten van Robeco. Het is mogelijk om je inleg op elk ogenblik aan te passen of op te nemen. Ontdek wat Robeco ONE je later kan opleveren.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten